Wie is aansprakelijk voor de schade van Ciara en Dennis?

 

Ciara is een Ierse meisjesnaam bedoeld voor meisjes met zwart glanzend haar. Het is ook de naam van de eerste storm sinds het KNMI per september 2019 stormen een naam geeft. Stormen krijgen een naam omdat het de communicatie van de overheid helpt om mensen te waarschuwen voor naderend gevaarlijk weer, schijnt het. Stormen zoals Ciara en Dennis zorgen onder andere voor loszittende dakpannen en rondvliegende regenpijpen. Wat nu als je schade lijdt door een loszittende dakpan?

Aansprakelijkheid
In artikel 6:174 Burgerlijk Wetboek is de aansprakelijkheid voor rondvliegende dakpannen geregeld. We noemen dat de opstalaansprakelijkheid. Een opstal is een ander woord voor duurzame gebouwen. Maar ook onderdelen daarvan zoals bijvoorbeeld regenpijpen, een uithangbord of dakpannen vallen onder dat begrip. De wet zegt dat de bezitter van een gebouw aansprakelijk is voor schade door (bijvoorbeeld) loslatende dakpannen als dat gebouw niet voldoet aan de gebruikelijke eisen, tenzij de bezitter niet aansprakelijk is omdat hij niet wist dat de dakpannen wel eens zouden kunnen wegwaaien in een (ongebruikelijk harde) storm zoals de stormen Ciara en Dennis.

Deze opstalaansprakelijkheid zorgt er dus voor dat de eigenaar van een gebouw vrij eenvoudig aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die ontstaat door zijn gebouw. Maar de wet vindt dat de bezitter niet aansprakelijk is als de schade zich voordoet in een situatie waarbij bijvoorbeeld een hevige storm plots opkomt en de bezitter dit niet had kunnen voorzien en -dus- daar niets tegen heeft kunnen doen.

Ik ben benieuwd wat de consequentie is van de betere communicatie van de overheid door het geven van namen aan stormen. Mijns inziens kan de eigenaar van de losgelaten dakpan nu moeilijker betogen dat de hevigheid van de storm hem heeft verrast, toch Ciara?

Letselschadespecialist van De Brouwer Advocaten inschakelen?
Heb je nog enige vragen over deze blog of heb je ook een dakpan voor je kop gehad? De specialisten van De Brouwer Advocaten kunnen je helpen om je recht te verhalen. Je kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 010 423 00 19 of door te mailen naar info@debrouweradvocaten.nl. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09:00-17:00.

 

Meer lezen over letselschade? Lees dan de blog: “Studievertraging door letsel: waar heb ik recht op?