Kinderalimentatie

Kinderen van gescheiden ouders wonen vaak bij één van de ouders. Deze ouder draagt de zorg voor de kinderen en met de niet-verzorgende ouder wordt vaak een omgangsregeling getroffen. Deze ouder is verplicht om de verzorgende ouder financieel te ondersteunen om zo ook zorg te dragen voor de kinderen. Dit wordt onderhoudsplicht of alimentatieplicht genoemd. Het bedrag dat de niet-verzorgende ouder uiteindelijk betaald voor het onderhoud van het kind wordt kinderalimentatie genoemd. Heeft u een relatie gehad waarbij er kinderen zijn voortgekomen? En bent u de verzorgende ouder van de kinderen? Dan heeft u recht op kinderalimentatie! Laat De Brouwer Advocaten u bijstaan tijdens dit proces zodat u er zeker van bent dat u krijgt waar u recht op heeft.

Maak een afspraak

Heeft u vragen over kinderalimentatie of een advocaat nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij komen samen met u en uw ex-partner tot duidelijke en eerlijke afspraken zodat alle kwesties juist afgewikkeld worden.

  • De Brouwer Advocaten is een advocatenkantoor dat zich onderscheidt door het hoge niveau van dienstverlening en betrokkenheid bij haar cliënten, werknemers en de samenleving.
  • Wij bieden uitgebreide vakkennis en meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van arbeidsrecht, letselschade, personen- en familierecht.
  • Client heeft na een intake binnen 24 uur een concept processtuk in de mail.
  • Heldere tarieven en afgesproken prijzen, duidelijkheid over tarieven.

Afhankelijk van verschillende factoren wordt bepaald hoe hoog de kinderalimentatie dient te zijn. Doorgaans geldt dat de omgangsregeling hierbij een grote rol speelt. Hoe meer omgang de niet-verzorgende ouder met het kind heeft, hoe lager de alimentatie is. Daarnaast zijn er nog verschillende andere factoren die een rol spelen bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie. Onze specialisten hebben alle nodige kennis in huis om u hierbij zo goed mogelijk te adviseren. 

 

Stel samen een ouderschapsplan op

Als u gaat scheiden is dat voor uzelf en uw partner natuurlijk een grote verandering die door velen als vervelend wordt ervaren. Dit geldt natuurlijk ook voor uw kinderen. Om er voor te zorgen dat zij hier minimale last aan ondervinden is het belangrijk om samen duidelijke afspraken te maken over hoe het nu verder gaat. Een goed ouderschapsplan zorgt voor duidelijkheid, rust en regelmaat. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is en wat er van hem of haar wordt verwacht. De overheid stelt een aantal wettelijke verplichtingen aan de afspraken die in het ouderschapsplan gemaakt dienen te worden, namelijk:

  • De verdeling met betrekking tot zorg en opvoeding
  • Communicatie tussen beide ouders
  • De kostenverdeling tussen beide ouders

U bent daarnaast vrij om ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Door zoveel mogelijk afspraken op te nemen in dit document kan hierover geen onduidelijkheid ontstaan bij zowel ouders als kinderen. Zie het ouderschapsplan als een hulpmiddel waarmee u alle afspraken met betrekking tot de verzorging en opvoeding van uw kind kunt verzamelen. Het is hierbij belangrijk om concreet te zijn en precies te zeggen waar het op staat om onduidelijkheden te kunnen voorkomen. Door duidelijkheid te creëren weten alle betrokken partijen hoe de situatie in elkaar steekt. Dit maakt het voor iedereen makkelijker om zich aan de afspraken te houden en aan elkaars verwachtingen te kunnen voldoen. De Brouwer Advocaten helpt u graag bij het opstellen van een ouderschapsplan. Dankzij de jarenlange ervaring met het personen- en familierecht kunnen onze specialisten u het best bijstaan met persoonlijk advies. 

 

Maak duidelijke afspraken

De afspraken met betrekking tot de omgangsregeling en kinderalimentatie mag je samen met je partner maken. Het is hierbij raadzaam om deze afspraken officieel vast te leggen en te laten bekrachtigen door een rechter. Wanneer dit is gedaan zijn de afspraken bindend. Hierna kunt u rechten ontlenen aan de afspraken wanneer uw ex-partner besluit om de kinderalimentatie om welke reden dan ook niet te betalen. 

De hoogte van kinderalimentatie bepalen

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie. Hierbij staan de behoeftes van het kind voorop. Het uitgangspunt is namelijk om er voor te zorgen dat de levensstandaard van het kind er zo min mogelijk op achteruit gaat na de scheiding. Bij zowel de moeder als de vader van het kind dient de situatie ongeveer gelijk te zijn. Om de hoogte van kinderalimentatie te kunnen bepalen let de rechter op een aantal factoren, namelijk: het inkomen, de draagkracht, de omgangsregeling en de hoogte van het kindgebonden budget. Het is in Nederland in ieder geval verplicht om een minimale kinderalimentatie van € 25,- te betalen bij één kind, ongeacht de situatie en bijkomende omstandigheden. Wilt u graag een inschatting van de hoogte van de kinderalimentatie waar u recht op heeft? De Brouwer Advocaten helpt u hier graag bij. 

Tot wanneer kinderalimentatie betalen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, stopt het betalen van kinderalimentatie niet wanneer het kind 18 jaar wordt. Als ouder heeft u een onderhoudsplicht tot het kind 21 jaar wordt. De wettelijke plicht tot het betalen van kinderalimentatie eindigt daardoor dus ook wanneer het kind de leeftijd van 21 jaar bereikt. Kan uw kind aantonen na deze leeftijd nog niet zelf in zijn of haar levensonderhoud te kunnen voorzien? Dan kunnen hieraan andere verplichtingen worden gesteld. Hetzelfde geldt wanneer u zelf met uw kind afwijkende afspraken heeft gemaakt, omdat uw kind bijvoorbeeld nog studeert of om een andere reden nog niet in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien.

Veel voorkomende misverstanden

Er ontstaan vaak misverstanden over kinderalimentatie. Zo denken veel mensen bijvoorbeeld dat zij de betaling van alimentatie mogen stopzetten wanneer de ex-partner afspraken niet nakomt. Dit is echter niet het geval. Ook wanneer uw ex-partner zich niet aan de afspraken houdt dient u de kinderalimentatie te blijven betalen. Een ander misverstand is dat men pas na de scheiding recht denkt te hebben op kinderalimentatie. Ook dit is niet het geval. Zodra u als ouders niet meer samenwoont, moet de niet-verzorgende ouder bijdragen aan het levensonderhoud van het kind. 

Naast de zojuist genoemde situaties zijn er nog veel meer misverstanden die regelmatig voorkomen. Hierdoor kunt u veel geld mislopen, waar u uiteindelijk toch recht op heeft. Het is daarom belangrijk om goed inzichtelijk te hebben wat uw rechten en plichten zijn als verzorgende of niet-verzorgende ouder van uw kind. De Brouwer Advocaten helpt u graag deze rechten en plichten inzichtelijk te maken. Hierdoor weet u zeker dat u als verzorgende ouder het bedrag kinderalimentatie ontvangt waar u recht op heeft. Als niet-verzorgende ouder hoeft u zich geen zorgen te maken dat u te veel alimentatie betaald. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in kinderalimentatie en kunnen aan de hand van uw situatie de juiste adviezen geven. 

Bereik samen het beste voor uw kind

Lukt het niet om samen met uw ex-partner afspraken te maken en komen jullie er samen niet uit? Dan kunt u er voor kiezen een juridisch adviseur in te schakelen om u hierbij te helpen. De Brouwer Advocaten heeft jarenlange ervaring met kinderalimentatie conflicten en helpt u graag met de totstandkoming van een passende oplossing voor uw probleem. Veel conflicten ontstaan doordat de ouders niet op één lijn liggen en samen niet tot een passende oplossing kunnen komen. Ervaart u dit zelf ook of heeft een vergelijkbare situatie met betrekking tot een kinderalimentatie conflict? In samenwerking met een gespecialiseerde kinderalimentatie advocaat bereikt u het belangrijkste doel: het beste voor uw kind. 

Neem contact op

Schakel de hulp in van De Brouwer Advocaten

Ons team van advocaten is gespecialiseerd in het personen- en familierecht. Hierdoor hebben zij jarenlange ervaring met kinderalimentatie. Wilt u graag de hulp van De Brouwer Advocaten inschakelen? Onze specialisten staan u graag bij tijdens dit proces. 

Wilt u graag gebruik maken van de expertise van De Brouwer Advocaten? Of wilt u graag meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag verder. U kunt telefonisch contact opnemen via 010 – 423 00 19 of een bericht achterlaten via ons contactformulier. Ons kantoor is op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. 

Wat klanten over ons zeggen:

Vriendelijk, “to-the-point”, en fijn adviserend. Men mag zich zeer welkom voelen bij de heer de Boer. Whats-app contact is een aanvulling op uw service.

R. Boudar

21/09/2018

TOP advocaten bureau fijn om mee te werken.

I. Cinar

23/05/2019

De kordate manier van optreden van mevrouw Van Buuren. Snelle, resolute en adequate reacties richting de wederpartij.

D. de Haan

02/10/2019

De snelheid en zekerheid in de verwerking van het bestand. Ik vond het fantastisch. U hebt me over alles geïnformeerd en ik heb veel geleerd.

T. Bosman

19/06/2019

Prettig advocatenkantoor, heel vriendelijk, goed bereikbaar, snel antwoord op vragen, snelle responstijd.

V. da Silva

29/05/2019