Ouderschapsplan

Marco Borsato en Leontine zijn gescheiden, het was volop in het nieuws. Gelukkig hebben ze geen minderjarige kinderen meer (Jada is 18, Senna is 19 en Luca is 21) en dat maakt scheiden een stuk eenvoudiger.

Tegenwoordig komt Sylvie Meis voornamelijk in het (show)nieuws als ze weer (eens) verloofd is. Maar in de nasleep van haar scheiding met Rafael van der Vaart kwam ze ook nog wel in het nieuws met andere onderwerpen. Zo zou Sylvie niet blij zijn geweest met het korte haar van haar zoon Damian, nadat Sabia tot tweemaal toe de lange haren van haar zoontje bij de kapper liet afknippen.

Ouderschapsplan verplicht

Als je uit elkaar gaat en je hebt minderjarige kinderen is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. De regeling houdt in dat ouders die gaan scheiden verplicht een ouderschapsplan opstellen – ook bij een geregistreerd partnerschap of een andere relatievorm tussen ouders met gezamenlijk gezag waarbij niets op papier stond.

Onderwerpen van een ouderschapsplan
Misschien hadden Sylvie en Rafael geen ouderschapsplan, want als onderwerpen zou je kunnen opnemen:
–  de dagelijkse zorg voor de kinderen (waar verblijven de kinderen, eten en drinken, huisregels en dergelijke);
–  school;
–  sport;
–  medische zorg;
–  vakantie;
–  bijzondere dagen (verjaardagen en dergelijke);
–  financiën (beheer spaarrekeningen, bijdragen van de ouders);
–  communicatie tussen de ouders (informeren en raadplegen);
–  halen en brengen van de kinderen.

Ook bij oudere kinderen kan een ouderschapsplan handig zijn

Marco en Leontine hoeven zich overigens niet druk te maken over een ouderschapsplan, omdat hun kinderen ouder zijn dan 18 en dus is er tijd over om in te zoomen op de escapades van Marco in het verleden.

Wel dienen Marco en Leontine afspraken te maken over de wijze waarop zij de kosten van studie en (bijvoorbeeld ook onderhoud) van Jada, Senna en Luca verdelen. Jada en Senna zijn 18 en respectievelijk 19, waardoor Marco en Leontine hieraan in ieder geval dienen bij te dragen. Zelfs voor Luca die 21 jaar oud is kan het zo zijn dat Marco en Leontine nog een financiële bijdrage dienen te betalen, als Luca kan aantonen dat hij die financiële bijdrage nodig heeft.

Ook zouden Marco en Leontine aparte afspraken kunnen opnemen in een ouderschapsplan over voortdurende bijdragen na de 21ste verjaardag van de kinderen.

Voorkom gedoe en regel het ouderschapsplan direct goed

In 2017 waren er 32.768 echtscheidingen volgens CBS (huwelijksontbinding door overlijden niet meegerekend). Alhoewel 80 procent van alle scheidende koppels in goede harmonie afspraken maakt over de kinderen, waren er dan in 2017 nog steeds 6.553,60 (v)echtscheidingen. De andere relaties met kinderen die geen huwelijk hadden, zijn hier nog niet eens bij meegeteld, dus zijn het nog veel meer ouders die jaarlijks uit elkaar gaan. Een goed ouderschapsplan kan daarom van groot belang zijn.

Hulp inschakelen van een familierechtspecialist?

Heeft u na het lezen van deze blog vragen? Of wilt u hulp bij het maken van een ouderschapsplan? Laat u dan bijstaan door een familierechtadvocaat van De Brouwer Advocaten. U kunt ons bereiken door te bellen naar 010 – 423 00 19 of door te mailen naar info@debrouweradvocaten.nl. Daarnaast kunt u het contactformulier op de website invullen.

Meer weten over familierecht? Lees nu ook de blog: ”Scheiden zonder advocaat”.