Kinderontvoering

Liefde kende al moeilijk grenzen, maar door een steeds internationaler wordende maatschappij komt het steeds vaker voor dat mensen met verschillende nationaliteiten een relatie aangaan. Uit die relaties worden kinderen geboren en de relaties worden af en toe verbroken. Vaak komen mensen na verbreking van de relatie wel tot afspraken over zorg en contact, maar dat lukt soms ook niet. Af en toe lukt dat zo slecht dat een van de ouders eigenhandig besluit om met een kind naar het buitenland te vertrekken zonder toestemming van de andere ouder. Dit wordt al snel “kinderontvoering” genoemd, maar wanneer is er eigenlijk sprake van kinderontvoering en wat moet er gebeuren bij een ontvoering?

Wanneer is er sprake van een kinderontvoering?

Er is sprake van een kinderontvoering op het moment dat het kind ongeoorloofd is meegenomen naar het buitenland. Dit geldt alleen voor kinderen jonger dan 16 jaar en als je het gezag hebt over het kind. Op het moment dat u het vermoeden heeft dat uw (ex-)partner uw kind naar het buitenland wilt ontvoeren, is het verstandig om stappen te nemen om de kans te verkleinen. Een voorbeeld is om de school of crèche van uw kind te waarschuwen dat ze niet uw kind meegeven aan anderen. Is het toch zover gekomen dat uw kind ontvoerd is? Dan is het van belang dit zo snel mogelijk te melden bij de Centrale autoriteit Internationale Kinderaangelegenheid (Ca).

Het Haags kinderontvoeringsverdrag

In het Haags kinderontvoeringsverdrag (HKOV) staan internationale afspraken over de aanpak van internationale kinderontvoering. Zo staat hier bijvoorbeeld in dat de onmiddellijke terugkeer van het kind te verzekeren is door alle landen die het verdrag ondertekend hebben. Elk land die het verdrag heeft ondertekend, heeft een instantie waar de ouders terecht kunnen komen. In Nederland is dat de Ca. Is uw kind ontvoerd naar een land dat niet het verdrag heeft ondertekend? Ook dan kunt u de Ca contacteren en een advocaat inschakelen.

Wat moet ik doen bij kinderontvoering?

Bij een kinderontvoering is het van belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met de Ca. Vervolgens is het nodig om een advocaat in te schakelen voor de vervolgstappen. Zo zal de advocaat u bijstaan in een procedure. Zit u in een soortgelijke situatie waarbij u niet meer weet wat u moet doen? Laat u dan adviseren door een specialist van De Brouwer Advocaten. Zij hebben jarenlang ervaring met kinderontvoeringen en weten wat de beste stappen zijn om te nemen.

Familierecht advocaat van De Brouwer Advocaten inschakelen?

Heb je nog enige vragen over de blog of wil je een specialist inschakelen die je kan helpen met een kinderontvoering?  De (familierecht)advocaten en -mediators van De Brouwer advocaten staan voor je klaar, ook als er formeel geen sprake is van kinderontvoering volgens het Verdrag, maar er toch op korte termijn zaken geregeld moeten worden aangaande uw minderjarige kind of kinderen. Je kan ons bereiken door te bellen 010 423 00 19 of door info@debrouweradvocaten.nl. Daarnaast kan je het contactformulier op onze website invullen. Wij nemen dan zo spoedig contact met je op.

Meer lezen over familierecht? Lees dan de blog “Scheiden zonder advocaat?“.