Scheiden zonder advocaat? Mediation is de oplossing!

Een echtscheiding heeft een grote impact op uw leven. Naast alle emoties die hieruit voortvloeien, zijn er ook veel juridische aspecten die geregeld moeten worden. Meestal heeft u hier een advocaat voor nodig, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Hebben jullie besloten uit elkaar te gaan, dan kan je overwegen om het eerst zonder een advocaat te regelen. Dit wordt ook wel mediation genoemd. De echtscheiding wordt dan samen met uw ex-partner geregeld in het bijzijn van een mediator.

Wat is mediation?

Bij een geschil kunt u – net als de partij waarmee je een geschil hebt – naar de rechtbank om een beslissing te vragen aan de rechter. Er zijn ook andere manieren om een geschil op te lossen. Op het moment dat u kiest voor mediation, probeert u samen met de andere partij(en) om tot een oplossing te komen zonder dat iemand anders voor u de beslissing neemt. Bij familierechtelijke problemen, zoals echtscheiding en omgang, is het prettig om samen met uw partner tot goede afspraken te komen. Mediation kan overigens ook gebruikt worden bij andere geschillen zoals bijvoorbeeld een arbeidsgeschil.

Hoe ziet mediation eruit?

Tijdens mediation bij een familierechtelijk probleem draait het om het gezamenlijk vinden van een oplossing. Er zullen verschillende onderwerpen besproken worden zoals de verdeling van de gezamenlijke woning, omgang met de kinderen, de verdeling van de gezamenlijke goederen en andere relevante zaken. Een mediator luistert mee en kijkt of de oplossingen realistisch zijn. Van beide partijen wordt verwacht dat er actief wordt meegewerkt. Nadat alle aspecten besproken zijn, zal de mediator de aanvraag voor de echtscheiding bij de rechtbank regelen.

Eisen bij mediation

Om mediation te kunnen laten slagen, is het van belang dat beide partijen bereid zijn om met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren. Daarnaast is het soms nodig om bepaalde standpunten los te laten. De sfeer dient voldoende veilig te zijn om voorstellen uit te wisselen. Als laatst moeten beide partijen een oplossing willen vinden voor het probleem. Op het moment dat al deze aspecten aanwezig zijn, is de kans van slagen groot.

Voordelen

Waarom voor een mediator kiezen als u ook gewoon een advocaat kan inschakelen? Er zijn verschillende redenen waarom mediation een betere optie is dan een advocaat.

-De overeenkomsten die gezamenlijk zijn gesloten houden langer stand.

-Tijdens een mediation komt u sneller tot een oplossing.

-Beide partijen hebben meer invloed op de oplossing.

-Meerdere zaken kunnen tegelijk besproken worden, dat scheelt enorm in tijd.

-Mediation komt door de tijdsbesparing vaak voordeliger uit voor partijen, dan een gerechtelijke procedure starten op tegenspraak.

Een mediator van De brouwer advocaten inschakelen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog enige vragen of wil je een mediator inschakelen? De mediators van De Brouwer Advocaten helpen u graag. Onze mediators hebben jarenlange ervaring,  waardoor je weet dat uw probleem in goede handen is. U kunt ons bereiken door te bellen naar 010 423 00 19 of door te mailen naar info@debrouweradvocaten.nl. Daarnaast kunt u ook het contactformulier op onze website invullen. Wij nemen dan spoedig contact met u op.

Meer lezen over familierecht? Lees nu de blog “Ouderschapsplan“.