Het slapende dienstverband en de wake-up call.

Afgelopen week werden wij gebeld door de heer Wia met de mededeling dat hij op zoek was naar een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat. De heer Wia was al 45 jaar in dienst bij een telecombedrijf maar omdat zijn gezondheid hem de laatste jaren steeds meer in de steek liet, was hij inmiddels al 104 weken ziek. Het bijzondere aan dit geval is dat cliënt op 1 mei 104 weken ziek was en op 1 juni de AOW-gerechtigde leeftijd zou bereiken. Deze meneer meldde zich op kantoor met de vraag of wij voor hem konden regelen dat hij ook nog die laatste maand salaris zou kunnen krijgen van zijn werkgever om de maand tot zijn pensioen te overbruggen.

 

Meerdere rechtsvragen

Uit de hulpvraag van de heer Wia komen meerdere rechtsvragen voort. Heeft een werknemer na 104 weken ziekte mogelijk nog recht op een transitievergoeding? Wat als de 104 weken eindigen na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en wat als deze meneer Wia binnen een maand (dus voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd) vraagt om een transitievergoeding?

Slapend dienstverband

Na 104 weken arbeidsongeschiktheid stopt de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever, het dienstverband van de werknemer wordt echter niet automatisch beëindigd. Indien zowel de werkgever als de werknemer geen actie ondernemen ontstaat er een slapend dienstverband; de werknemer is ziek, verricht geen arbeid en krijgt geen loon meer, maar de werknemer is officieel nog wel in dienst bij de werkgever. De werkgever heeft belang bij het in stand houden van het dienstverband omdat hij bij een beëindiging een transitievergoeding is verschuldigd aan de werknemer.

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad heeft in 2018 geoordeeld dat een werkgever gehouden is om op verzoek van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer (104 weken) de arbeidsovereenkomst te beëindigen met betaling van de wettelijke transitievergoeding. Een werkgever mag een dienstverband niet ‘slapend’ houden om deze betalingsverplichting te ontlopen.

Slapend dienstverband en het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd

Een werknemer met een ‘slapend dienstverband’ kan de werkgever dus verzoeken om dit te beëindigen, met betaling van de wettelijke transitievergoeding. Geldt dit ook indien de werknemer inmiddels de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt? Op grond van artikel 7:673 lid 7 van het Burgerlijk Wetboek heeft de werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt namelijk geen recht op een transitievergoeding.

Terug naar de heer Wia

De heer Wia had een slapend dienstverband en was slechts een maand verwijderd van zijn pensioen.  Heeft hij dan wel recht op een transitievergoeding? Indien het dienstverband van een werknemer kort voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd wordt beëindigd heeft de werknemer recht op betaling van de volledige transitievergoeding, aldus de Hoge Raad. In de situatie van de heer Wia betekent dit dat hij één maand de tijd had om met zijn werkgever een beëindiging van zijn dienstverband overeen te komen om aanspraak te maken op een transitievergoeding.

De heer Wia kreeg gelijk

Het kostte ons veel moeite om de heer Wia te overtuigen van het feit dat hij recht had op een transitievergoeding die vele malen hoger is dan één maandsalaris. De heer Wia liet weten dat zijn werkgever altijd heel goed voor hem is geweest en hij de werkgever daarom niet tegen zich in het harnas wilde jagen. Het kantoor heeft hem van zijn wettelijk recht op een transitievergoeding overtuigd, zodat zijn pensioengat uiteindelijk een lot uit de loterij bleek. De Brouwer Advocaten heeft namens cliënt om een beëindiging van zijn dienstverband met betaling van de wettelijke transitievergoeding gevraagd en ook gekregen. Cliënt geniet nu van zijn welverdiende oude dag en heeft besloten om met het geld te gaan varen.

Herken jij je in de situatie van de heer Wia of loopt u tegen een andere arbeidsrechtelijk probleem aan? Onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten kunnen je helpen. Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Je kan ons bereiken op het telefoonnummer 010 268 18 47  of mail naar info@debrouweradvocaten.nl. Daarnaast kan je het contactformulier op onze website invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.