#metoo, u ook?

De afgelopen tijd horen we het vaak in de media: mensen die worden beschuldigd van seksuele intimiteiten en daardoor in de problemen komen. Heel vaak blijken deze beschuldigingen helaas niet waar. Er zijn vaak geen seksuele handelingen verricht of deze handelingen hebben met wederzijds goedvinden en instemming plaatsgevonden.

 

Na de beschuldiging is het kwaad vaak echter al geschied, de schade is dan helaas al berokkend. Niet alleen gaat dit om reputatieschade, maar de schade kan zich ook uiten doordat deze aantijgingen worden gedeeld met derden waarmee iemand een (professionele) relatie heeft. In het ergste geval komt het neer op karaktermoord en afpersing. Het is dan ook duidelijk dat moet worden opgetreden indien iemand te maken krijgt met dergelijke ongefundeerde beschuldigingen.

Toneelspeler Richard

Neem nu Richard. Richard meldde zich bij De Brouwer Advocaten met het volgende verhaal. Hij speelt toneel bij een toneelgezelschap en had een tijdje geleden vriendschap gesloten met Moniek. Op een gegeven moment was deze vriendschap verwaterd. Groot was zijn verbazing dan ook dat Moniek hem op een dag berichtte dat hij haar seksueel belaagd zou hebben na een avondje uit. 

Moniek ging zelfs zo ver dat zij het toneelgezelschap van Richard benaderde met deze aantijgingen, waarop Richard uit de toneelgroep werd gezet. Net nu ze waren geboekt voor een optreden in Engeland. De aantijgingen van Moniek waren geheel ongefundeerd en wij hebben deze zaak dan ook voor Richard opgepakt.

Mogelijkheden voor Richard

Een eerste stap voor Richard was het sommeren van de wederpartij om de laster te staken. Indien de wederpartij niet wil luisteren kan een procedure bij de rechtbank worden gestart voor Richard, hierin kan aan de rechter worden gevraagd om de wederpartij te verbieden om anderen te benaderen met deze lasterlijke uitspraken, met een dwangsom als stok achter de deur. Daarnaast is het voor Richard zelfs nog mogelijk om een schadevergoeding te vorderen, nadat de hoogte van een schadebedrag voor hem is bepaald.

Het is begrijpelijk dat je indien je geconfronteerd wordt met dergelijke beschuldigingen niet graag de openbaarheid zoekt. Als advocaten hebben wij een geheimhoudingsplicht zodat jouw probleem bij ons in ieder geval in veilige handen is. Als je contact met ons opneemt, kunnen we uitzoeken wat jouw mogelijkheden zijn en of wij je hierin kunnen bijstaan. Je kan ons bereiken op telefoonnummer 010 268 11 02 of via e-mail op info@debrouweradvocaten.nl. Daarnaast kan je het contactformulier op onze website invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.