Geldezels

Criminelen vinden aldoor nieuwe manieren om hun praktijken uit te voeren. Dit gebeurt steeds vaker digitaal. Criminelen hebben een manier gevonden om op onopvallende wijze geld wit te wassen via de gewone burger. Deze burgers worden geldezels genoemd. Hoewel dit geen nieuw fenomeen is, neemt deze vorm van fraude elk jaar toe. Wat is een geldezel precies en hoe voorkom je dat je hier slachtoffer van wordt? In deze blog lees je meer over deze werkwijze van criminelen.

Werkwijze

Een geldezel laat zijn bankrekening gebruiken om geld van criminelen wit te wassen. Geldezels worden meestal online geronseld, via sociale media. Denk aan een berichtje via Facebook of Instagram, of door middel van phishing. De geldezel wordt beloofd dat als hij zijn rekening beschikbaar stelt voor stortingen en overboekingen, hij een percentage van het geld mag houden als vergoeding. Het lijkt op het eerste gezicht dus een snelle en makkelijke manier om geld te verdienen. Criminelen storten geld dat ze van een bepaalde rekening hebben gestolen op de rekening van de geldezel. Vervolgens wordt dat gestolen geld heel makkelijk van de rekening gepind met de pinpas van de geldezel. De geldezel functioneert dus als het ware als tussenstation en daardoor is de identiteit van de crimineel lastiger te achterhalen.

Strafbaarheid en andere gevolgen

Wie zich – bewust of onbewust – heeft laten gebruiken als geldezel, is strafbaar. Het openbaar ministerie eist vaak forse straffen tegen geldezels. De maximumstraf is een celstraf van vier jaar. De daadwerkelijke crimineel die van de geldezel gebruik maakt gaat, omdat hij niet te traceren is, vaak vrijuit. Door de geldezel dient het gestolen geld dan aan het slachtoffer te worden terugbetaald. Daarnaast kiest een bank er ook voor om de rekening van de geldezel te blokkeren en de geldezel te registreren, zodat hij acht jaar lang geen gebruik kan maken van de financiële diensten van de bank. Dat betekent dus dat je deze gehele periode bijvoorbeeld geen rekening kunt openen, geen online aankopen kunt doen en geen vakantie kunt boeken.

Signalen

Niet iedereen laat zich willens en wetens gebruiken als geldezel. Er zijn situaties waarin de geldezel geen besef had dat wat hij deed, fout was. Er zijn een aantal signalen die erop wijzen dat iemand misbruik wil maken van jouw betaalrekening. Ga nooit in op berichten via sociale media waarin staat dat je snel geld kan verdienen. Als een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Geef daarnaast nooit je bankrekeningnummer en pincode aan derden en wees bij e-mails extra alert op taalfouten. Op de website van je bank kan je voorbeelden vinden zodat je phishingmails kunt herkennen.

De Brouwer Advocaten

Ben jij gebruikt als geldezel of ken je iemand die in deze situatie zit? De juristen en advocaten van De Brouwer Advocaten zijn gespecialiseerd in onder andere het strafrecht. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 010 423 00 19 of op het mailadres info@debrouweradvocaten.nl