De risico’s van crypto-fever

Naast de coronapandemie, die de wereld nu al meer dan anderhalf jaar in de greep houdt, is de zogenaamde “Crypto-fever” al wat langer gaande. Het wordt steeds makkelijker en aantrekkelijker voor iedereen om in cryptomunten te investeren. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat veel mensen in de cryptomarkt stappen met weinig kennis van beleggen, of geld investeren in cryptovaluta waarvan ze niks afweten. Dit is dan ook de voedingsbodem voor de zogenaamde “pump and dump” fraudeurs die zelf cryptomunten op de markt brengen, de koers oppompen en op een bepaald hoogtepunt de beleggingen dumpen om zo winst te maken. Dit zorgt ervoor dat de waarde heel snel daalt en investeerders achterblijven met een waardeloze munt. Wat moet je doen als je slachtoffer bent van een pump and dump oplichting?

Eenvoudig instappen

Cryptomunten zoals Bitcoin, Etherium en XRP in bezit krijgen is nog nooit zo makkelijk geweest. Zo kun je bij veel websites en apps al meedoen in de cryptomarkt met een kleine investering van 10 Euro. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken en geld overmaken naar het desbetreffende platform. Met 10 Euro kan je bijvoorbeeld één tienduizendste van een Bitcoin kopen, maar ook  miljoenen aan alternatieve cryptomunten die maar één honderdduizendste cent waard zijn. Verder is het aantrekkelijke voor beleggers aan crypto dat de koersen zeer bewegelijk zijn. Zo kan een willekeurige cryptomunt in één week 60 procent in waarde stijgen en diezelfde week weer 50 procent in waarde dalen.

Doeleinden

Stel je voor, je hoort van vrienden, familie of collega’s dat je in crypto moet investeren en het lijkt je wel wat. Je vindt een website waar je cryptomunten kunt kopen en legt 100 Euro in. Vervolgens zoek je op het internet alles wat je kan vinden over cryptomunten en waar je moet investeren om snel geld te kunnen verdienen. Waar je dan snel genoeg achter komt, is dat er duizenden cryptomunten zijn met allemaal verschillende doeleinden. Zo is bijvoorbeeld Bitcoin ontworpen om een gedecentraliseerd betaalmiddel te creëren, maar zo zijn er ook genoeg cryptomunten die vrijwel tot helemaal geen doel hebben. Een voorbeeld hiervan is de Dogecoin. De oprichter heeft aangegeven dat deze cryptomunt helemaal geen doeleinde heeft en bedoelt is als parodie op de Bitcoin.

Marktmanipulatie

Nadat je het internet hebt afgestruind opzoek naar informatie over crypto, open je je Facebook. Je ziet opeens een reclame opduiken van een bedrijf dat een bepaalde cryptomunt aanbiedt. De reclame vertelt dat je snel de munt moet kopen omdat je het binnenkort met veel winst weer kan verkopen. Je besluit de munt te kopen en je ziet de koerst snel omhoog stijgen. Je koopt voor nog eens 500 Euro aan deze munt. Je zie de koers binnen 2 uur met 20 procent stijgen. Helaas blijkt het uiteindelijk te mooi om waar te zijn: aan de einde van de dag daalt de koers met 80 procent. Jouw investering is nu bijna niks meer waard. Het afgeven van misleidende signalen met betrekking tot het aanbod van, de vraag naar of de koers van een financieel instrument, noemen we marktmanipulatie.

Pump en Dump

Het bovenstaande is een voorbeeld van een “pump and dump scam”. Een fraudeur maakt dan zijn eigen cryptomunt aan, of de fraudeur koopt een grote hoeveelheid aan coins in van een bepaalde munt en zorgt er daarna voor dat andere mensen deze coin gaan kopen. Dit zal bijvoorbeeld gebeuren via sociale media en internetforums. De fraudeur zal de coin zo promoten dat je er veel geld mee kan verdienen. De potentiële investeerders ziet het bericht, wordt verleid, investeert vervolgens massaal in de coin, waardoor de muntwaarde stijgt. Dit wordt ook wel de “Pump” genoemd. Wanneer de munt een bepaalde hoogte bereikt, verkoopt de fraudeur een grote hoeveelheid van de coins (dit heet de dump) en casht hij enorm in. Vervolgens zal de waarde door de verkoop van de munt enorm dalen waardoor de investeerders achterblijven met een waardeloze cryptomunt.

Wetgeving

Alles wat met crypto te maken heeft, valt niet onder de Wet op het Financieel Toezicht, waardoor de Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten geen toezicht op de markt houden. Er is dus geen specifieke financiële consumentenbescherming. Daarom wordt er aangeraden om aangifte te doen bij de politie indien u slachtoffer bent geworden van een pump and dump scam. Bij voldoende aanleiding en bewijs kan de politie een opsporingsonderzoek starten.

De Brouwer Advocaten

Wordt u verdacht van cryptofraude? Wilt u advies over hetgeen wel of niet strafbaar is? Bent u slachtoffer van cryptofraude? De juristen en advocaten van De Brouwer Advocaten zijn gespecialiseerd in onder andere het strafrecht. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 010 423 00 19 of op het mailadres info@debrouweradvocaten.nl.