2022: zonder knallen het nieuwe jaar in

Nog maar een week te gaan en dan is het zo ver: de start van 2022. In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft het kabinet besloten een landelijk vuurwerkverbod in te voeren. Het kabinet tracht hiermee de zorg te ontlasten. Deze jaarwisseling zal dus het verkopen, vervoeren, afsteken en bezitten van vuurwerk verboden zijn. Of dit in de praktijk uitpakt als hoe het kabinet dat wil, is nog maar de vraag. Veel mensen zijn namelijk boos om het besluit van het kabinet. Hoe zit deze regeling in elkaar? Wat zijn de consequenties voor wie toch knallend het nieuwe jaar ingaat?

Slachtoffers

Tijdens de jaarwisseling van 2019-2020 hebben er bijna 1300 vuurwerkslachtoffers zich bij het ziekenhuis of de huisartsenpost gemeld. Hulpdiensten moesten de gehele nacht uitrukken. Dat aantal vuurwerkslachtoffers nam met 70% fors af in de jaarwisseling van 2020-2021 door het vuurwerkverbod dat toen was ingesteld. ‘Slechts’ 400 mensen hebben toen medische hulp nodig gehad naar aanleiding van het afsteken van vuurwerk. Het kabinet wil door de maatregel opnieuw in te voeren, weer extra druk op de zorg en hulpverlening voorkomen.

Wet – en regelgeving voor het vuurwerkverbod

Het vuurwerkverbod wordt juridisch mogelijk gemaakt via de tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid en richt zich op het afsteken en de verkoop van consumentenvuurwerk. Professionele vuurwerkshows georganiseerd door gemeenten vallen niet onder het tijdelijke verbod. Het is echter aan de gemeenten zelf of zij de shows ook daadwerkelijk laten doorgaan. Het verbod geldt niet voor het verkopen, vervoeren en afsteken van fopvuurwerk zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes.

Boetes en straffen

De minimale boete die opgelegd kan worden, bedraagt € 100,-. Ook zal er een aantekening in het strafblad worden gezet. De verkrijging van een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) wordt hierdoor bemoeilijkt of zelfs onmogelijk gemaakt. Afhankelijk van de vuurwerkovertreding kunnen de boetes of straffen oplopen. Voor invoering van verboden vuurwerk uit het buitenland naar Nederland, staan hogere boetes en zelfs gevangenisstraf. Voor jongeren tot 18 jaar die zich niet houden aan het vuurwerkverbod gelden andere strafregels. Zij kunnen het risico op een Halt-straf lopen. Jongeren krijgen dan van stichting Halt een straf om ze aan te sporen tot ander gedrag door bijvoorbeeld  excuses te maken. Een Halt-straf betekent overigens niet dat er een aantekening in het strafblad wordt gezet.

De Brouwer Advocaten.

Bent u door de politie aangehouden of wordt u verdacht van een strafbaar feit zoals bijvoorbeeld vuurwerkbezit? Schroom dan niet om ons te contacteren. De juristen en advocaten van De Brouwer Advocaten zijn gespecialiseerd in onder andere het strafrecht. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 010 268 15 97 of op het mailadres info@debrouweradvocaten.nl