Ik moet naar een TOM-zitting

Strafzaak zonder rechter, hoe zit dat?

’Ik ben opgeroepen voor een TOM-zitting omdat ik word verdacht van lichte mishandeling. Wat is dit eigenlijk en moet ik hier naartoe? In de brief staat dat wanneer ik niet kom opdagen, de zaak voor de rechter wordt gebracht.’ Dit is een vraag van één van onze cliënten. Deze vraag komt de laatste tijd steeds vaker voorbij, maar wat is een TOM-zitting nu precies?

Wat is het?

Veel mensen zullen er ongetwijfeld in enige zin wel van gehoord hebben. Enkelen van u heeft er vast al eens mee te maken gehad, maar slechts weinigen van u zullen weten wat zo’n zitting nu precies is. De afkorting TOM staat voor ‘Taakstraf Openbaar Ministerie’ (bij minderjarigen heet het een OTP-zitting). Wanneer u bent uitgenodigd, wordt u verdacht van het plegen van een licht strafbaar feit. U kunt dan denken aan lichte mishandeling, diefstal, belediging of bedreiging. Zwaardere strafbare feiten zullen nooit op deze manier worden behandeld, maar worden direct aan een rechter voorgelegd.

Bij een TOM-zitting is het de officier van justitie die een verdachte een taakstraf (denk aan een werkstraf of een leerstraf), een geldboete of een combinatie hiervan aanbiedt.  Bij deze zitting is geen onafhankelijke rechter aanwezig. Het is dus niet de rechter die een straf oplegt aan de verdachte. De officier van justitie doet een voorstel aan de verdachte. Wanneer de verdachte dit voorstel accepteert, zal de zaak niet aan de rechter worden voorgelegd.

Addertje onder het gras

Bij een voorstel van de officier van justitie zit alleen wel een addertje onder het gras. Wanneer de verdachte het voorstel van de officier van justitie accepteert, komt dit zonder tussenkomst van een onafhankelijke rechter. Accepteer dus nooit zomaar een voorstel van de officier van justitie! Denk hier goed over na en laat u altijd juridisch bijstaan of inlichten. 
Nu zult u zich vast afvragen waarom er überhaupt TOM-zittingen bestaan. Is het niet veel eerlijker om een zaak altijd aan een rechter voor te leggen? Ik denk het wel. De reden dat dit alternatief voor de normale gang naar de rechter is ingevoerd, is vooral voor een snelle afwikkeling van zaken. In een aantal gevallen kan het ook zijn dat de officier van justitie de verdachte nog een laatste kans wil geven en vooral nog eens stevig wil toespreken.

Afwegingen maken

Wat moet u nu doen wanneer u een uitnodiging heeft ontvangen voor een TOM-zitting? Wanneer u van uzelf weet dat u schuldig bent aan het plegen van het strafbaar feit en de officier van justitie biedt u een redelijke staf aan, kunt u overwegen om dit te accepteren. Zeker als er voldoende bewijs is dat u het strafbare feit heeft gepleegd. U zou bij de rechter een soortgelijke of wellicht hogere straf kunnen krijgen. Wanneer u niet schuldig bent of er is geen bewijs, dan is het verstandig om goed na te denken en u goed te laten informeren voordat u de straf accepteert. In veel gevallen kan het namelijk gunstiger zijn wanneer u de zaak voor de rechter laat komen. 

Advies nodig

Het kan zeker de moeite lonen om je juridisch te laten bijstaan wanneer u een uitnodiging heeft ontvangen voor een TOM-zitting. De advocaten van de Brouwer Advocaten kunnen je hierbij helpen als advocatenkantoor in Rotterdam. Je kunt ons bereiken door te bellen naar 010 417 77 91 of door te mailen naar info@debrouweradvocaten.nl. Daarnaast kan je het contactformulier op onze website invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op. Heeft u bijvoorbeeld letselschade opgelopen? Dan helpen onze letselschade advocaten u graag verder.