Extra belastingvoordeel door verdeling zorgtaken

Wanneer je relatie voorbij is en je uit elkaar gaat brengt dit heel veel emoties met zich mee, hoe lang of kort de relatie ook heeft geduurd. Financiële pijn komt hier (helaas) ook vaak bij kijken, dit kan worden verzacht door goede afspraken te maken en soms maakt zelfs de belastingdienst het wat gemakkelijker. De inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack) is zo’n fijn belastingvoordeel. Soms.

 

De inkomensafhankelijke combinatiekorting

Wanneer ouders de zorg voor de kinderen gelijk verdelen mogen zij beiden, als ook aan de andere voorwaarden zijn voldaan, een beroep doen op de iack (en dus niet alleen de ouder waar het kind staat ingeschreven bij de gemeente). Daar is in ieder geval aan voldaan als een kind wekelijks tenminste 3 tot 3,5 dag binnen het gezin van ieder van de ouders verblijft. Prettig dus voor beide ouders. De zorg voor de kinderen gelijk verdeeld én allebei belastingvoordeel. Dat wordt een goed gevulde spaarrekening!

 

Een creatieve zorgverdeling 

Sunil en Angela (de namen zijn om privacyredenen gefingeerd) waren nog wat creatiever. Zij hadden drukke banen en vreemde werktijden. De zorgregeling die daaruit voortkwam deed de wenkbrauwen fronsen. Twee dagen naar pa, dan twee naar ma, dan weer vier naar papa en dan zes naar mama. Een heel gedoe, maar wat maakt het eigenlijk uit; de kinderen vinden het fijn en de ex-partners kunnen blijven doen wat ze al deden en misschien zelfs nog wel beter. Goed geregeld! 

En een mooie bijkomstigheid van deze verdeling? Juist, allebei recht op iack.

De Inspecteur was het daar helaas niet mee eens. De Inspecteur vond de zorgregeling wel prima, maar recht op iack zou te ver gaan. Want, zo redeneerde de Inspecteur, de ene week zijn de kinderen dan wel 5 dagen bij vader, maar de andere week maar 1 dag en dat is minder dan 3 (en zeker minder dan 3,5).

 

Naar de rechter

De rechtbank was het niet met de Inspecteur eens, maar het gerechtshof wel. De spaarrekening ging van hoop naar vrees en van vrees naar hoop. De Hoge Raad moest met het verlossende oordeel komen en oordeelde dat:

“de iack ook kan worden genoten door beide ouders als zij de zorg voor de kinderen gelijkelijk verdelen in een ander duurzaam ritme” (dan 3,0 – 3,5 dag per week).

De zorgregeling in het duurzame ritme 2-2-4-6 is dus ook een zorgregeling waarbij ouders een beroep mogen doen op de iack. Dat geldt ook voor de zorgregeling 1-3-4-6 en de vele andere variaties die nog te bedenken zijn. Sunil en Angela zijn dus gelukkig met de schrik vrijgekomen. 

De iack is een fijn belastingvoordeel. Best wel vaak zelfs, zolang u maar wel aan alle voorwaarden voldoet!

 

Hulp nodig

Heeft u vragen over de inkomensafhankelijke combinatiekorting, of wellicht over een ander soortgelijk vraagstuk? Neem dan contact op met De Brouwer Advocaten voor het inplannen van een kennismakingsgesprek met een van onze specialisten. U kunt ons bereiken door te bellen naar 010 268 11 03 of door te mailen naar info@debrouweradvocaten.nl. Daarnaast kunt u het contactformulier op onze site invullen. Wij nemen dan zo spoedig contact met u op.