Tijdelijk woonrecht bij scheiding

Een echtscheiding brengt veel emoties met zich mee. Naast de emotionele gevolgen zijn er ook praktische en juridische gevolgen waar je aan dient te denken wanneer je gaat scheiden. Wat moet er bijvoorbeeld met de woning gebeuren? Zolang er nog geen definitieve afspraken zijn gemaakt zal meestal één van de partners de woning (voorlopig) verlaten. In deze blog meer over het (tijdelijk) woonrecht tijdens de echtscheidingsprocedure.

 

Verblijf in de woning tijdens echtscheidingsprocedure

 

Het prettigste voor beide partners (en eventuele kinderen) is het als de partners samen afspraken kunnen maken over wie er in het huis blijft gedurende de echtscheiding. De ervaring leert dat dit echter niet altijd lukt. Bij een gezamenlijke huur- of koopwoning hebben beide echtgenoten evenveel recht om in het huis te blijven. In dat kader bestaat de mogelijkheid om de rechter te verzoeken te bepalen wie er in het huis mag blijven wonen voor de duur van de echtscheidingsprocedure. Een dergelijke procedure heet een voorlopige voorziening.  Dit is een spoedprocedure waarbij er een uitspraak wordt gegeven voor de duur van de echtscheidingsprocedure.  Je kan je echtscheidingsadvocaat benaderen om dit voor je te verzoeken. De rechter maakt hierbij een afweging van alle relevante omstandigheden en belangen. Daarbij kijkt de rechter onder andere naar:

-wie de meeste zorg draagt voor de minderjarige kinderen;

-wie het meest aan de echtelijke woning is verbonden; 

-wie van beiden het gemakkelijkst ander onderdak kan vinden.

Is de procedure tot echtscheiding nog niet gestart, dan dient deze binnen 4 weken na de uitspraak van de voorlopige voorziening te worden gestart. Voor beide procedures is bijstand van een advocaat verplicht.

Verblijf in de woning na de scheiding

Indien partijen het niet eens kunnen worden over wie er na de scheiding in de huur- of koopwoning blijft, kan eveneens de rechter worden verzocht om te bepalen wie er mag blijven wonen. De rechter kan dan in de echtscheidingsbeschikking bepalen welke echtgenoot bevoegd is om in het huis te blijven wonen gedurende 6 maanden na inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand. Dit betreft een voorziening ter overbrugging van de eerste periode na de echtscheiding. Let op: de rechter kan wel bepalen dat je bent gehouden een redelijke vergoeding aan je ex-partner te betalen voor het (tijdelijk) gebruik van de echtelijke woning. 

Wie mag op lange termijn in het huis verblijven?

Op lange termijn is vooral de financiële situatie van beide (ex-)partners van belang. Indien één van beide het volledige eigendom van de koopwoning wil overnemen, dient deze de andere partner uit te kopen indien er sprake is van overwaarde. Ook wordt er vaak de voorwaarde aan verbonden dat de hypotheekverstrekker akkoord gaat met het ontslaan van de andere partner uit zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid. Indien geen van beide partners het huis wil overnemen of kan betalen, zal er moeten worden verkocht aan derden. 

Juridische bijstand bij het tijdelijk woonrecht?

Wil je gaan scheiden van je partner en heb je vragen over het (tijdelijk) gebruik van de echtelijke woning? Onze gespecialiseerde familierecht advocaten kunnen hierbij helpen. Daarnaast hebben wij ook uitstekende letselschade advocaten in huis, neem zo snel mogelijk contact met ons op! Je kan ons bereiken door te bellen naar 010 – 268 11 04  of door te mailen naar info@debrouweradvocaten.nl . Daarnaast kan je het contactformulier op onze website invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.