Smartengeld bij whiplash, hoe werkt het?

Wanneer je van achteren bent aangereden kan dit nare gevolgen zoals voortdurende nekpijn, hoofdpijn, een stijf gevoel, concentratiestoornissen en angsten met zich meebrengen. Als compensatie voor deze pijn en gederfde of te derven levensvreugde in het verleden en de toekomst, kunt u een aanspraak op een schadevergoeding (materiële schade). Ook kan er aanspraak worden gemaakt op een smartengeldvergoeding (immateriële schade).


Wat is het?

Je hoort het best vaak als iemand een ongeluk heeft gehad, maar wat is een whiplash nou eigenlijk precies? Dat is een verrekking aan de nek en/of rug ten gevolge van bijvoorbeeld een aanrijding van achteren, een duw of een ongeval, waarbij het hoofd krachtig voor en achteruit heeft bewogen. Het gaat hierbij om een abrupte schokbeweging.

De onderstaande video geeft een duidelijke uitleg wat er precies aan de hand is:

Het eerste wat u wilt doen als u letsel heeft opgelopen, is zo snel mogelijk een afspraak maken met uw huisarts. Als een arts vaststelt dat u door bijvoorbeeld een aanrijding van achteren, een duw of een ander soort ongeval een whiplash heeft opgelopen dan kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding.

Twee soorten schade

De kosten die door de aansprakelijke partij vergoed dienen te worden zijn te verdelen in twee categorieën:

Materiële schade (vermogensschade)

De wet somt op wat er allemaal valt onder vermogensschade, namelijk geleden verlies, gederfde winst, kosten ter voorkoming of beperking van schade, redelijke kosten ter vaststelling van schade en aansprakelijkheid en redelijke kosten die gemaakt zijn om voldoening van de schade te verkrijgen.

Immateriële schade (ander nadeel)

Immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd, wordt volgens de wet vergoed bij bepaalde gevolgen van opgelopen lichamelijk letsel, wanneer u in uw eer of goede naam bent geschaad of op andere wijze in uw persoon bent aangetast. Voorbeelden van immateriële schade zijn:

de pijn en het ongemak door een ongeval;

-blijvende lichamelijke beperkingen waardoor u elke dag ongemak ervaart;

-littekens op zichtbare delen van uw huid;

-het niet meer kunnen uitoefenen van een beroep en/of hobby;

-verdriet omdat sociale contacten niet meer mogelijk zijn.

Bij smartengeld gaat het dus om geleden schade welke niet direct in geld is uit te drukken.

 

Smartengeld bij een whiplash

In de rechtspraak is er vaak een schadevergoeding toegekend vanwege een opgelopen whiplash, hieronder vindt u hier een aantal voorbeelden van.

Smartengeld € 25.535,-

Verkeersongeval waarbij een 53-jarige man niet gewond raakte, maar wel direct nekpijn had. Al snel ontwikkelden zich klachten als hoofdpijn, duizeligheid, moeheid en concentratiestoornissen, die vermoedelijk blijvend van aard waren. De neuroloog stelde een post-whiplash-syndroom vast. De man is na het ongeval in een depressie geraakt, waardoor hij arbeidsongeschikt is geworden. Zijn huwelijk en sociale leven hebben aan kwaliteit ingeboet.

 

Smartengeld € 11.166,-

Terwijl de 52-jarige vrouw stilstond in haar auto, werd zij van achteren aangereden door andere auto. Als gevolg daarvan heeft zij nek- en schouderpijn en hoofdpijn, al dan niet in combinatie met concentratiestoornissen. Bij de beoordeling heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat het ongeval zeer ingrijpend was in het persoonlijke leven en beroepsleven van de vrouw. Door haar opgelopen beperkingen was zij genoodzaakt op te stoppen met haar werk.

 

Smartengeld € 4.574,-

Een 44-jarige vrouw is op de fiets aangereden door een achteruitrijdende auto. De deskundige heeft een post-whiplash-syndroom vastgesteld en is van mening dat dit syndroom redelijkerwijs een gevolg van het ongeval is. De vrouw was na het ongeval 80 tot 100% arbeidsongeschikt. De vrouw was vóór het ongeval een actief sportster. Naast haar werk volgde zij een studie die zij ten gevolge van het ongeval heeft moeten staken. 

 

Gratis hulp bij letselschade

Heb je zelf een whiplash opgelopen bij een ongeval? Of heeft u ander letsel opgelopen? Neem dan contact met ons op, zodat we de schadevergoeding kunnen claimen waar u recht op hebt. Wij behandelen letselzaken ook op no cure no pay basis! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 010 – 423 00 19 of door te mailen naar info@debrouweradvocaten.nl. Daarnaast kan je het contactformulier op onze website invullen.