Mag ik de politie filmen tijdens een aanhouding?

Een aantal weken geleden kwam er een cliënt bij mij met de bovenstaande vraag. De man was aangehouden omdat hij een aanhouding, waarbij hij toeschouwer was, filmde. De politieagent vroeg onze cliënt hiermee te stoppen. Toen de cliënt toch doorging, werd ook hij aangehouden. Ik zal in deze blog kort uitleggen wanneer je wel mag filmen en wanneer je dit beter achterwege kan laten.


Openbare weg

In beginsel mag je van alles en iedereen op de openbare weg een opname maken, omdat dit valt onder de vrijheid van informatiegaring. Wanneer je dit doet met een telefoon of handmatige camera, hoef je hierover niemand te waarschuwen. Iedereen kan immers zien dat er gefilmd wordt. Heb je een verborgen camera, dan moet je personen altijd waarschuwen voordat je hen in beeld brengt. Dit geldt dus ook voor het filmen van agenten. 

Privacy

Je moet er echter wel voor zorgen dat je bij publicatie van het filmmateriaal aan de privacy van de desbetreffende diender denkt. Bij het publiceren van de filmpjes kunnen agenten hun portretrecht inroepen. Dit wil niet zeggen dat je de foto of video niet mag publiceren, je moet de agent alleen onherkenbaar maken. Tijdens het filmen kan de politieman niet eisen dat de beelden gewist of vernietigd worden op grond van het portretrecht. Portretrecht speelt in op de publicatie van de beelden, dit zegt dus niets over het filmen en maken van de beelden.

Het belangrijkste is dat een agent zijn werk goed moet kunnen blijven uitvoeren. Als hij bezig is met een aanhouding, kan je dus niet op een halve meter afstand gaan staan met je camera. Oftewel: zorg er te allen tijde voor dat je niemand voor de voeten loopt. Wanneer je dit wel doet, heb je de kans zelf ook aangehouden te worden.


Conclusie

Uit het voorgaande blijkt dat een agent dus niet mag zeggen dat je moet stoppen met filmen als je zelf niet wordt aangehouden. Wat hij wel kan doen, is je camera in beslag nemen in het kader van waarheidsvinding. Hier kan je niets tegen doen. Wel moet je de camera uiteindelijk weer terug krijgen en mogen de beelden niet gewist worden. Houd er wel rekening mee dat hier dagen tot weken overheen kunnen gaan.