Beëindiging arbeidsovereenkomst

Gaat u binnenkort aan het werk of gaat u aan de slag bij een nieuwe baan? Dan zult u samen met uw werkgever een arbeidsovereenkomst aangaan. Hierin zijn altijd drie belangrijke thema’s aanwezig, de gezagsverhouding, welke arbeid verricht gaat worden en de loonbetaling. Daarnaast zijn zaken als datum indiensttreding, functie, salaris en tijdsduur in deze overeenkomst vastgelegd.

Maak een afspraak

Heeft u vragen of een advocaat nodig? Neem gerust contact met ons op.

  • De Brouwer Advocaten is een advocatenkantoor dat zich onderscheidt door het hoge niveau van dienstverlening en betrokkenheid bij haar cliënten, werknemers en de samenleving.
  • Wij bieden uitgebreide vakkennis en meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van arbeidsrecht, letselschade, personen- en familierecht.
  • Cliënt heeft na een intake binnen 24 uur een concept processtuk in de mail.
  • Heldere tarieven en afgesproken prijzen, duidelijkheid over tarieven.

Ontslagrecht en beëindiging van een arbeidsovereenkomst

Binnen het ontslagrecht in Nederland zijn er twee manieren waarop een arbeidsovereenkomst beëindigd kan worden; zonder tussenkomst van een kantonrechter of het UWV. Dit kan een beëindiging met wederzijds goedvinden zijn of een beëindiging van rechtswege.

Bij wederzijds goedvinden kunnen werkgever en werknemer in overleg de overeenkomst beëindigen. In veel gevallen zal hierbij het initiatief bij de werkgever liggen. Er is bijvoorbeeld geen passend werk meer of de medewerker is langer dan twee jaar ziek en kan niet herintreden. In een schriftelijke overeenkomst kan vastgelegd worden wanneer de overeenkomst eindigt en kunnen andere afspraken gemaakt worden. Het is altijd goed om een jurist naar een dergelijke overeenkomst te laten kijken. Bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst advocaat. Wanneer u werkgever bent, wilt u wellicht zekerheid betreffende het recht op een WW-uitkering. Wij van De Brouwer Advocaten zijn gespecialiseerd in onder andere arbeidsrecht en kunnen u hierin ondersteunen. Een arbeidsrecht advocaat kijkt tevens graag met u mee indien een arbeidsovereenkomst eenzijdig beëindigt wordt. 

Een arbeidsovereenkomst kan ook van rechtswege beëindigd worden. Wanneer er een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is aangegaan, eindigt de overeenkomst automatisch wanneer de overeengekomen tijd is verstreken. In dit geval is er geen toestemming voor ontslag nodig. Eventuele opzegverboden en termijnen gelden dan niet. Wilt één van de partijen tussentijds de tijdelijke arbeidsovereenkomst beëindigen, dan is dit alleen mogelijk als dit in het arbeidscontract is opgenomen. Wanneer er een proeftijdbeding is opgenomen, kan tijdens de proeftijd worden opgezegd. Is er een beding van tussentijdse opzegging opgenomen, dan is voor beide partijen tussentijds opzeggen mogelijk. In de laatste situatie moet vanuit de werkgever wel toestemming voor ontslag worden aangevraagd, hierbij gelden de opzegverboden en opzegtermijnen wel.

Er bestaat sinds de Wet Werk en Zekerheid wel een zogenaamde aanzegtermijn. Deze termijn geldt voor bepaalde contracten die langer dan zes maanden duren en een vaste einddatum hebben. In dat geval is de werkgever verplicht om schriftelijk kenbaar te maken of het contract wel of niet verlengd gaat worden. Doet een werkgever dit niet, dan kan de werknemer mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding van een maandsalaris. Bent u werkgever of werknemer en heeft u vragen over arbeidsovereenkomsten en de beëindiging hiervan? Laat u dan adviseren door een arbeidsspecialist of een ontslagrecht advocaat van De Brouwer Advocaten.

 

Waarom kiezen voor De Brouwer Advocaten?

Wilt u verder praten over uw specifieke situatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een persoonlijk gesprek. Voor juridische bijstand in een procedure rond een beëindiging van een arbeidsovereenkomst kunt u bij ons kiezen voor een vaste prijsafspraak of voor een vast uurtarief. De Brouwer Advocaten staat zowel werkgevers als werknemers bij. Hierdoor kennen wij beide kanten van de medaille en kunnen wij goed inschatten hoe lang een zaak ongeveer zal gaan duren. Dit betekent dat wij u vooraf duidelijk inzicht kunnen geven over een vaste prijs voor een zaak. 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten over arbeidsrecht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer: 010 423 00 19 of laat een bericht achter via ons contactformulier. Ons kantoor is op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. U kunt ons ook mailen via info@debrouweradvocaten.nl.

Wat klanten over ons zeggen:

Vriendelijk, “to-the-point”, en fijn adviserend. Men mag zich zeer welkom voelen bij de heer de Boer. Whats-app contact is een aanvulling op uw service.

R. Boudar

21/09/2018

TOP advocaten bureau fijn om mee te werken.

I. Cinar

23/05/2019

De kordate manier van optreden van mevrouw Van Buuren. Snelle, resolute en adequate reacties richting de wederpartij.

D. de Haan

02/10/2019

De snelheid en zekerheid in de verwerking van het bestand. Ik vond het fantastisch. U hebt me over alles geïnformeerd en ik heb veel geleerd.

T. Bosman

19/06/2019

Prettig advocatenkantoor, heel vriendelijk, goed bereikbaar, snel antwoord op vragen, snelle responstijd.

V. da Silva

29/05/2019