Ontslagrecht

Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht, een wezenlijk onderdeel hiervan is het ontslagrecht. Uw werkgever betwist het feit dat u ontslag hebt genomen, of de manier waarop dit is gebeurd? Bent u op zoek naar een advocaat of bemiddelaar voor deze kwesties? Schakel op tijd een arbeidsrechtspecialist van De Brouwer Advocaten in. Onze collega’s hebben ruime ervaring met ontslagzaken en kunnen u uitstekend bijstaan in uw zaak. Neem in een zo vroeg mogelijke fase contact met ons op!

Maak een afspraak

Heeft u vragen of een arbeidsrecht advocaat nodig? Neem gerust contact met ons op.

  • De Brouwer Advocaten is een advocatenkantoor dat zich onderscheidt door het hoge niveau van dienstverlening en betrokkenheid bij haar cliënten, werknemers en de samenleving.
  • Wij bieden uitgebreide vakkennis en meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van arbeidsrecht, letselschade, personen- en familierecht.
  • Client heeft na een intake binnen 24 uur een concept processtuk in de mail.
  • Heldere tarieven en afgesproken prijzen, duidelijkheid over tarieven.

 

Onze gespecialiseerde juristen houden zich bezig met ontslagzaken. Dit maakt dat ze op de hoogte zijn van alle actuele regels, ontwikkelingen en de jurisprudentie die bestaat. Heeft u te maken met ontslag, zit u midden in een ontslagprocedure of krijgt u binnenkort te maken met ontslag? Een advocaat kan u helpen om hier zo goed mogelijk uit te komen. Bij een ontslag zijn er tal van redenen en mogelijke situaties die zich voor kunnen doen waar een juridisch specialist van De Brouwer Advocaten in kan adviseren en ondersteunen.

Denk hierbij aan ontslag op staande voet, een ontslag met wederzijds goedvinden, ontslag via het UWV, ontslag bij niet goed functioneren, ontslag bij ziekte of een ontslag via de kantonrechter. Allemaal situaties waar u niet dagelijks mee te maken krijgt en waar u mogelijkerwijs niet veel kennis van hebt. Daarom is het altijd goed om juridische hulp in te schakelen. Iedere reden voor ontslag vraagt een andere aanpak en kent zijn eigen kaders waarop beoordeeld dient te worden. Het maakt voor onze specialisten niet uit wat reden van ontslag is, wij kunnen u altijd bijstaan.

Er bestaan tal van regels als het gaat om ontslagrecht. Deze gelden voor zowel de werkgever als de werknemer. Als werknemer mag u niet zomaar ontslagen worden, hier zijn regels van toepassing waar de werkgever zich aan moet houden, deze zijn meestal vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Een van de afspraken is bijvoorbeeld de opzegtermijn. 

Komt het tot een ontslag, dan bestaat er een zogeheten ontslagroute. Het UWV of de kantonrechter zal controleren of er is voldaan aan de regels om een arbeidscontract te beëindigen, de preventieve toets. Er zal beoordeeld worden of er een redelijke grond voor ontslag is en of herplaatsing mogelijk is. Hierna kan de route op verschillende manieren verlopen en dit is afhankelijk van de reden voor ontslag.

Na langdurige arbeidsongeschiktheid zal het ontslag via het UWV verlopen. Bij een bedrijfseconomisch ontslag zal dit tevens via het UWV verlopen. Een ontslag via de kantonrechter is ook mogelijk, dit gebeurd in geval van ontslag vanwege veelvuldig ziekteverzuim, disfunctioneren, verwijtbaar handelen of nalaten of wanneer er een verstoorde werkrelatie is ontstaan. Er zijn nog andere redenen waarom een ontslag via de kantonrechter kan plaatsvinden, wanneer u in een ontslagsituatie komt via de kantonrechter is het altijd verstandig om u juridisch bij te laten staan door een van onze advocaten.

Ontslag op staande voet

Op staande voet ontslaan mag alleen gebeuren als de werkgever een geldige reden heeft. De reden voor ontslag op staande voet moet de werkgever direct aan een werknemer meedelen. Gaat het om een geldige reden, dan wordt de arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. Geldige redenen zijn onder andere: fraude, diefstal, werkweigering of in ernstige mate niet de bekwaamheid hebben om het werk uit te voeren.

Vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst is een contract tussen werkgever en werknemer waarmee het dienstverband vrijwillig, met wederzijds goedvinden tussen beide partijen beëindigd kan worden. Vaak is het zo dat de werkgever met een eerste voorstel komt. Wilt u meer weten over een vaststellingsovereenkomst, bekijk dan onze uitgebreide informatie over dit onderwerp. Vaststellingsovereenkomst

Concurrentiebeding

In een concurrentiebeding staan zaken waar u zich aan moet houden wanneer u bij een andere werkgever gaat werken of wanneer u gaat starten met een eigen bedrijf. Een werkgever mag u niet altijd houden aan het beding en het is daarom verstandig om juridische hulp in te schakelen. Het kan voorkomen dat de afspraken in een dergelijk beding te streng zijn waardoor u problemen krijgt met het zoeken naar een nieuwe baan. De eerste stap is altijd het gesprek aangaan met de werkgever, lukt dit niet, dan kan een mediator uitkomst bieden. Ook hiervoor kunt u contact met ons opnemen.

 

Mogelijke voordelen bij het inschakelen van een advocaat

In vrijwel alle gevallen zullen werkgever en werknemer er in eerste instantie op een goede manier uit willen komen en een langlopende procedure willen vermijden. Een procedure neemt veel tijd in beslag en kost veel geld. Een procedure is te voorkomen door te onderhandelen tussen werkgever en werknemer, een advocaat kan hierin bemiddelen en ondersteunen.

Gaat het in het gesprek om vergoedingen of tegemoetkomingen, dan kan een van onze advocaten u ondersteunen. Deze kan argumenten aandragen die mogelijk in uw voordeel kunnen werken bij het vaststellen van een ontslagvergoeding. Onze advocaten zullen altijd streven naar het hoogst haalbare voor u als cliënt.

Werkt u naar een ontslagregeling toe, dan kan een advocaat u bijstaan om een betere ontslagregeling te bereiken. Wanneer u deze onderhandelingen zonder bijstand van een advocaat wilt voeren dan is dit vaak lastig omdat er uiteraard ook emoties meespelen. Het is vaak veel prettiger om de onderhandelingen uit handen te kunnen geven.

Een situatie waarbij u als werknemer wordt ontslagen is erg vervelend. Gaat het om een situatie waarbij u op staande voet wordt ontslagen dan is het extra van belang om goede juridische bijstand in te schakelen. Zo wilt u er zeker van zijn dat u recht blijft hebben op een WW-uitkering. Wanneer u als werknemer het ontslag niet aanvecht, dan krijgt u mogelijk geen ontslagvergoeding en geen WW-uitkering. In dat geval spreekt het UWV van een situatie waarin u verwijtbaar werkloos bent. Gaan u en uw werkgever met wederzijds goedvinden uit elkaar dan is het belangrijk om in een vaststellingsovereenkomst de zaken goed vast te leggen. Het kan gebeuren wanneer deze overeenkomst niet goed tot stand komt, dat het recht op WW-uitkering verloren gaat.

Waarom kiezen voor De Brouwer Advocaten?

Zoals we al eerdere hebben benoemd, het is erg belangrijk om bij een arbeidsconflict, een erkende bemiddelaar in handelszaken in de arm te nemen. Ons kantoor kent specialisten die al jarenlang in het vak zitten en iedere dag ontslag situaties begeleiden. Wilt u verder praten over uw specifieke situatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een persoonlijk gesprek.

Aspecten waar wij u ook in kunnen ondersteunen is het beoordelen van een arbeidscontract of beëindigingsovereenkomst. Het onderhandelen over een ontslagvergoeding of de zaken rond het vorderen van achterstallig loon.

Kosten

Voor juridische bijstand in een procedure rond ontslag en ontslagrecht kunt u bij ons kiezen voor een vaste prijsafspraak of voor een vast uurtarief. De Brouwer Advocaten staat zowel werkgevers als werknemers bij. Hierdoor kennen wij beide kanten van de medaille en kunnen wij goed inschatten hoe lang een zaak ongeveer zal gaan duren. Dit betekent dat wij u vooraf duidelijk inzicht kunnen geven over een vaste prijs voor een bepaalde zaak.

Wat klanten over ons zeggen:

Vriendelijk, “to-the-point”, en fijn adviserend. Men mag zich zeer welkom voelen bij de heer de Boer. Whats-app contact is een aanvulling op uw service.

R. Boudar

21/09/2018

TOP advocaten bureau fijn om mee te werken.

I. Cinar

23/05/2019

De kordate manier van optreden van mevrouw Van Buuren. Snelle, resolute en adequate reacties richting de wederpartij.

D. de Haan

02/10/2019

De snelheid en zekerheid in de verwerking van het bestand. Ik vond het fantastisch. U hebt me over alles geïnformeerd en ik heb veel geleerd.

T. Bosman

19/06/2019

Prettig advocatenkantoor, heel vriendelijk, goed bereikbaar, snel antwoord op vragen, snelle responstijd.

V. da Silva

29/05/2019