Op dit moment accepteren wij uitsluitend zaken op basis van uurtarief.

Vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst is een contract tussen werkgever en werknemer waarmee het dienstverband vrijwillig, met wederzijds goedvinden beëindigd kan worden. Vaak is het zo dat de werkgever met een eerste voorstel komt. Wilt u als werknemer weten of de inhoud van dit voorstel rechtvaardig is? De Brouwer Advocaten helpt u graag deze vraag te beantwoorden. Dankzij jarenlange ervaring met dit rechtsgebied weten onze advocaten u te helpen met passend advies op maat. Maar ook als werknemer kunt u bij ons terecht. Heeft u hulp nodig met het opstellen van de vaststellingsovereenkomst? Of wilt u graag advies over hoe u de inhoud van de overeenkomst het best kunt vaststellen? Ook dan staan onze gespecialiseerde advocaten klaar om voor beide partijen zo snel mogelijk een passende en acceptabele oplossing te vinden.

Maak een afspraak

Heeft u vragen of een arbeidsrecht advocaat Rotterdam nodig? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

  • De Brouwer Advocaten is een advocatenkantoor dat zich onderscheidt door het hoge niveau van dienstverlening en betrokkenheid bij haar cliënten, werknemers en de samenleving.
  • Wij bieden uitgebreide vakkennis en meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van arbeidsrecht, letselschade, personen- en familierecht.
  • Client heeft na een intake binnen 24 uur een concept processtuk in de mail.
  • Heldere tarieven en afgesproken prijzen, duidelijkheid over tarieven.

Initiatief vanuit de werknemer

Zoals net al kort werd benoemd, doet de werkgever vaak het eerste voorstel. Toch kan het ook zo zijn dat de werknemer met het eerste initiatief komt. Wanneer de zaken zijn omgedraaid is het voor de werknemer de vraag welke afspraken en voorwaarden er opgenomen dienen te worden in de overeenkomst. Voor de werkgever geldt in dat geval dat de overeenkomst die is voortgekomen uit het initiatief van de werknemer, grondig gecontroleerd moet worden. Het initiatief om ontslag met wederzijds goedvinden in werking te zetten kan dus door zowel werkgever als werknemer worden genomen. Wel geldt dat beide partijen waarschijnlijk andere belangen hebben bij de gestelde voorwaarden en gemaakte afspraken. Hierdoor kan onenigheid ontstaan met als gevolg dat de inhoud van de vaststellingsovereenkomst niet naar wens van beide partijen tot stand kan komen. Wilt u er zeker van zijn dat uw vaststellingsovereenkomst inhoudelijk compleet is en voldoet aan alle eisen? Een gespecialiseerde advocaat kan hierbij een uitkomst bieden. Schakel De Brouwer Advocaten in en wij zetten ons in voor uw belangen. 

 

De inhoud van een vaststellingsovereenkomst

Er worden wettelijk een aantal eisen gesteld over de invulling van een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. Zaken die in ieder geval opgenomen moeten worden zijn: 

  • Persoonlijke gegevens van werknemer en werkgever (naam en adres) 
  • De datum waarop de overeenkomst is afgesloten en tot een einde komt
  • De reden van het beëindigen van de arbeidsovereenkomst
  • Het veiligstellen van de WW-uitkering

Daarnaast kan de vaststellingsovereenkomst worden uitgebreid met onder andere de volgende onderwerpen:

  • Uitbetaling van vakantiedagen en -geld
  • De hoogte van de ontslagvergoeding 
  • Vrijstelling van werk 
  • Outplacementbudget
  • Getuigschrift en referenties
  • Concurrentiebeding
  • Eigendommen van het bedrijf
  • Terugbetaling studiekosten
  • Vergoeding van kosten rechtsbijstand
  • Finale kwijting 
  • 14 dagen bedenktijd

Mogelijkheid tot herroepen?

Een werknemer heeft het recht om een gesloten vaststellingsovereenkomst bij ontslag binnen 14 dagen na aangaan te herroepen. De werknemer heeft hiervoor geen reden nodig en hoeft ook geen reden op te geven voor deze herroeping. Daarnaast wordt de periode van 14 dagen verlengd tot 21 dagen als in de vaststellingsovereenkomst niet nadrukkelijk is opgenomen dat de werknemer een herroepingsrecht heeft. Het is niet mogelijk om het herroepingsrecht van 14 of 21 dagen contractueel uit te sluiten, ook niet in de vaststellingsovereenkomst. Wilt u er zeker van zijn dat dat uw vaststellingsovereenkomst wordt beperkt tot 14 dagen herroepingsrecht en niet tot 21 dagen? Ons team van De Brouwer Advocaten helpt u graag met het opstellen van de inhoud. Dankzij de jarenlange ervaring van onze advocaten Rotterdam hebben zij alle nodige kennis in huis om u te helpen met advies op maat. 

Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Tijdens ziekte is een werkgever verplicht u door te betalen. Daarnaast is inspanning vereisten om de werknemer na ziekte goed te laten re-integreren. Een werkgever kan daarom een voorstel doen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Voor u als zieke werknemer is het dan de vraag wat een verstandige beslissing is. In dienst blijven en uw recht op doorbetaling tijdens ziekte behouden? Of toch de overeenkomst tekenen en kiezen voor ontslag met wederzijds goedvinden? U heeft als werknemer recht op doorbetaling van uw werkgever tot 2 jaar na ziekte, hierna gelden er andere regels. Het is daarom een terechte vraag of u de vaststellingsovereenkomst bij ziekte wel of niet moet tekenen. Wij vertellen u graag hoe het precies zit! 

Vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte

Na 2 jaar in de ziektewet eindigt het ontslagverbod voor de werkgever. Dit betekent dat uw werkgever de keuze krijgt om het arbeidscontract te beëindigen of uw loon niet meer door te betalen. Dit laatste wordt een ‘slapend dienstverband’ genoemd en wordt vaak toegepast wanneer de werkgever de werknemer niet wenst te ontslaan. De werknemer kan in dat geval in aanmerking komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering) om zo toch een inkomen te genereren. Dit is voor een werkgever voordelig omdat zij dan geen transitievergoeding hoeven te betalen. Kiest uw werkgever toch voor een beëindigingsovereenkomst? Dan is het belangrijk om deze overeenkomst inhoudelijk te laten controleren door een vakspecialist. Ons team van advocaten heeft jarenlange ervaring en staat u graag bij om zo snel mogelijk tot een passende oplossing te komen. U krijgt zo gegarandeerd een betrouwbaar antwoord op de vraag of u de vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte dient te ondertekenen. 

 

Een vaststellingsovereenkomst opstellen

U kunt online veel voorbeelden vinden van hoe u een vaststellingsovereenkomst dient op te stellen. Daarnaast hebben wij u al eerder verteld welke onderdelen verplicht en optioneel opgenomen dienen te worden in het contract. Heeft u aanvullende vragen of wilt u graag dat een specialist met u meekijkt? U wilt natuurlijk geen vaststellingsovereenkomst versturen of ondertekenen zonder dat de inhoud hiervan is gecontroleerd. Het is daarom zeker aan te raden om bij het opstellen van de vaststellingsovereenkomst een professional met u mee te laten kijken om er zeker van te zijn dat er geen fouten worden gemaakt. 

 

De inhoud van de overeenkomst beoordelen

Heeft uw werkgever een eerste voorstel gedaan? Of heeft u een andere vraag over de inhoud van uw vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst? Bij De Brouwer Advocaten vinden wij het belangrijk om u zo snel mogelijk te kunnen helpen bij het vinden van een juiste oplossing. Wij staan zowel werknemers als werkgevers bij in hun conflict met de tegenpartij. Door de inhoud van de vaststellingsovereenkomst tot in detail te beoordelen kunnen wij een goed en eerlijk advies geven over de aantrekkelijkheid om het contract wel of niet te tekenen. Twijfelt u over de inhoud van de door u opgestelde vaststellingsovereenkomst? Of heeft u een overeenkomst ontvangen waarvan u de inhoud graag wilt laten beoordelen door een professional? De Brouwer Advocaten staat voor u klaar met advies op maat. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of telefonisch via 010 423 00 19. Ons kantoor is op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. 

Wat klanten over ons zeggen:

Vriendelijk, “to-the-point”, en fijn adviserend. Men mag zich zeer welkom voelen bij de heer de Boer. Whats-app contact is een aanvulling op uw service.

R. Boudar

21/09/2018

TOP advocaten bureau fijn om mee te werken.

I. Cinar

23/05/2019

De kordate manier van optreden van mevrouw Van Buuren. Snelle, resolute en adequate reacties richting de wederpartij.

D. de Haan

02/10/2019

De snelheid en zekerheid in de verwerking van het bestand. Ik vond het fantastisch. U hebt me over alles geïnformeerd en ik heb veel geleerd.

T. Bosman

19/06/2019

Prettig advocatenkantoor, heel vriendelijk, goed bereikbaar, snel antwoord op vragen, snelle responstijd.

V. da Silva

29/05/2019