Naamswijziging

In Nederland heeft iedere inwoner een voor- en een achternaam. Bij de geboorte van een kind wordt de voor- en achternaam gekozen door de ouders. De achternaam kan echter ook gekozen worden bij de erkenning van een kind, de adoptie of bij de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Zijn de ouders ten tijde van de geboorte van het kind getrouwd, dan krijgt het kind van rechtswege de achternaam van de vader. Worden kinderen geboren buiten het huwelijk dan krijgen de kinderen in eerste instantie de achternaam van de moeder.

Maak een afspraak

Heeft u vragen of een advocaat nodig? Neem gerust contact met ons op. Wilt u uw achternaam wijzigen? Of de achternaam van uw kind? Bij De Brouwer Advocaten helpen wij u graag dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen.

 • De Brouwer Advocaten is een advocatenkantoor dat zich onderscheidt door het hoge niveau van dienstverlening en betrokkenheid bij haar cliënten, werknemers en de samenleving.
 • Wij bieden uitgebreide vakkennis en meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van arbeidsrecht, letselschade, personen- en familierecht.
 • Client heeft na een intake binnen 24 uur een concept processtuk in de mail.
 • Heldere tarieven en afgesproken prijzen, duidelijkheid over tarieven.

 

De voornaam heeft voor veel ouders een speciale betekenis en de ouders maken samen een keuze om een kind een bepaalde voornaam te geven. Er zijn echter wel mogelijkheden om een naamswijziging door te voeren. Zowel de voor- als de achternaam kunnen op latere leeftijd gewijzigd worden. Wilt u zelf een van uw namen wijzigen? Of wilt u de achternaam van uw kind(eren) wijzigen? Het is iets wat u niet dagelijks doet en u weet waarschijnlijk niet precies hoe de procedure voor een naamswijziging verloopt. De specialisten van De Brouwer Advocaten staan u graag bij tijdens dit proces. 

 

Hoe ziet de procedure er precies uit voor een achternaam?

Wanneer het gaat om het wijzigen van de achternaam, dan noemen we dat een geslachtsnaamswijziging. Bij een dergelijke wijziging zijn wettelijke regels van kracht. Een verzoek voor het wijzigen van de achternaam dient ingediend te worden bij de Dienst Justis van het Ministerie van Justitie in Den Haag. Dit verzoek moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hierbij bestaat er onderscheid tussen een achternaamswijziging voor meerderjarigen en minderjarigen. Wanneer u meerderjarig bent kunt u zelf een verzoek tot naamswijziging indienen, maar voor minderjarigen geldt dit uiteraard niet en ook hierin kan De Brouwer Advocaten u ondersteunen en van advies voorzien.

Bent u minderjarig en wilt u een naamswijziging aanvragen? In dat geval moet het verzoek om de achternaam te wijzigen worden ingediend door uw wettelijke vertegenwoordiger(s), in veel gevallen de ouders. Bent u ouder en wilt u de achternaam van uw kind wijzigen? Beide wettelijke vertegenwoordigers dienen akkoord te gaan met het voorstel voor de naamswijziging.

De achternaamswijziging zal gebeuren bij Koninklijk Besluit. Een dergelijk verzoek moet u daarom zoals eerder aangegeven zelf indienen bij Justis, de screeningsautoriteit, die de verzoeken namens de minister van Veiligheid en Justitie behandelt.

Redenen om een achternaam te wijzigen

Het verzoek om een achternaam te wijzigen kan door verschillende redenen ontstaan. Er zijn de volgende veel voorkomende situaties: 

 • Na een scheiding wilt u de oorspronkelijke achternaam terug
 • Een niet-Nederlandse achternaam veranderen
 • De achternaam is bespottelijk of onwelvoeglijk
 • Een achternaam komt te vaak voor
 • Een achternaam is verkeerd gespeld
 • Een Friese achternaam wijzigen
 • Een achternaam van uw voorouders toevoegen
 • Een naam is uitgestorven of wordt met uitsterven bedreigd

Gaat het om een voornaam die gewijzigd moet worden, dan kunt u dit niet doen bij Justis. Een voornaamswijziging moet ingediend worden bij de rechter. Over deze procedure leggen we u graag meer uit.

Naamswijziging voornaam

Wilt u uw eigen voornaam veranderen? Wilt u de voornaam van uw kind of iemand onder de 18 jaar waarover u het gezag heeft veranderen? Of de familienaam wijzigen? Dan is de procedure anders en kunt u niet terecht bij Justis. U heeft in dat geval een advocaat nodig en De Brouwer Advocaten kan hierin een uitkomst bieden. Wij kunnen namens u een verzoekschrift bij de rechtbank indienen met het verzoek om een andere voornaam.

Er moeten voor een dergelijke wijziging wel een belangrijke reden zijn, wil de rechter de naamswijziging accepteren. Veel voorkomende redenen zijn onder andere:

 • Een bepaalde betekenis van de voornaam in het buitenland
 • Een buitenlandse voornaam die in Nederland een bepaalde betekenis heeft
 • Bij adoptie
 • Bij geslachtswijziging
 • Pesterijen die te maken hebben met de voornaam
 • Vanwege religieuze redenen
 • Bij psychisch lijden onder de voornaam

Voor een voornaam bestaan regels waar deze aan moet voldoen. Zo mag een voornaam niet ongepast zijn, denk hierbij aan scheldwoorden of dagelijkse zaken als bord, tafel of kast. Een voornaam mag niet hetzelfde zijn als een bestaande achternaam, tenzij de achternaam ook een reguliere voornaam is.

Na het indienen van de het verzoekschrift zal de rechtbank de procedure in veel gevallen schriftelijk afhandelen. Er zal alleen in bepaalde gevallen een mondelinge behandeling plaatsvinden. Dit is wanneer de rechter na het behandelen van het verzoekschrift meer informatie nodig heeft om tot een beslissing te komen. Een mondelinge behandeling kan ook voorkomen wanneer een belanghebbende het niet eens is met het verzoek. Bijvoorbeeld wanneer één van de ouders het niet eens is om de voornaam van een kind (minderjarige) te wijzigen. Of wanneer de rechtbank een andere reden ziet om tot mondelinge behandeling over te gaan.

Het wijzigen van een voornaam kunt u niet zelf regelen, hierbij is een advocaat verplicht. Onze advocaten kunnen daarom voor u een verzoek tot naamswijziging indienen. In dit verzoek worden uiteraard de gewenste namen opgegeven, maar ook zullen er stukken meegestuurd worden om het verzoek te ondersteunen. Denk hierbij aan een uittreksel Basisregistratie Personen van de verzoeker en alle mogelijke belanghebbenden. Daarnaast zal er een uittreksel uit het Centraal Gezagsregister meegestuurd worden.

Gaat het om een kind en wordt de aanvraag door een van de ouders gedaan? Dan zal er ook een verklaring van de andere ouder meegestuurd moeten worden waarin wordt aangegeven of deze het eens is met het verzoek tot naamswijziging. 

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het personen- en familierecht en hebben daardoor ook jarenlange ervaring opgedaan met het aanvragen voor naamswijzigingen voor zowel voor- als achternaam. Wilt u graag een van uw eigen namen veranderen? Of die van uw kinderen? Onze specialisten staan u graag bij tijdens dit proces met passend advies. 

 

Contact

Meer weten over de mogelijkheden en wat De Brouwer Advocaten voor u kan betekenen? Of wilt u graag gebruik maken van de expertise van onze naamrecht specialisten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer: 010 – 423 00 19 of laat een bericht achter via ons contactformulier. Ons kantoor is op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. U kunt ons ook mailen via info@debrouweradvocaten.nl.

Wat klanten over ons zeggen:

Vriendelijk, “to-the-point”, en fijn adviserend. Men mag zich zeer welkom voelen bij de heer de Boer. Whats-app contact is een aanvulling op uw service.

R. Boudar

21/09/2018

TOP advocaten bureau fijn om mee te werken.

I. Cinar

23/05/2019

De kordate manier van optreden van mevrouw Van Buuren. Snelle, resolute en adequate reacties richting de wederpartij.

D. de Haan

02/10/2019

De snelheid en zekerheid in de verwerking van het bestand. Ik vond het fantastisch. U hebt me over alles geïnformeerd en ik heb veel geleerd.

T. Bosman

19/06/2019

Prettig advocatenkantoor, heel vriendelijk, goed bereikbaar, snel antwoord op vragen, snelle responstijd.

V. da Silva

29/05/2019