Auto ongeluk

Bent u betrokken geraakt bij een auto ongeluk? Wilt u weten wat u nu moet doen? Dan bent u bij De Brouwer Advocaten aan het juiste adres. Een auto ongeluk kan grote gevolgen in uw leven met zich meebrengen. De schade die u oploopt kan zo ernstig zijn dat u daar blijvende letsel aan overhoudt. Ook verliest u uw inkomen doordat u niet (volledig) werkzaam bent. Daarnaast blijven de onvoorziene kosten oplopen als gevolg van de botsing. U heeft dus een auto ongeval gehad, wat nu? Neem contact op met De Brouwer Advocaten om de vervolgstappen te bespreken.

Maak een afspraak

Heeft u vragen of bent u betrokken geraakt bij een auto ongeluk en heeft u een advocaat nodig? Neem gerust contact met ons op.

  • De Brouwer Advocaten is een advocatenkantoor dat zich onderscheidt door het hoge niveau van dienstverlening en betrokkenheid bij haar cliënten, werknemers en de samenleving.
  • Wij bieden uitgebreide vakkennis en meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van arbeidsrecht, letselschade, personen- en familierecht.
  • Client heeft na een intake binnen 24 uur een concept processtuk in de mail.
  • Heldere tarieven en afgesproken prijzen, duidelijkheid over tarieven.

Een ongeval met 2 motorvoertuigen

Op het moment dat er een botsing is met 2 motorvoertuigen, meestal een auto ongeluk of een scooterongeluk, is het uitgangspunt dat beide bestuurders opdraaien voor hun eigen schade. U kunt in dit geval alleen de schade verhalen na de aanrijding op het moment dat de aanrijding is ontstaan door een fout van de andere bestuurder. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de (lichamelijke) schade die u heeft opgelopen.

Een ongeval met een motorvoertuig en een zwakke deelnemer

Heeft u een auto ongeluk gehad waarbij er een zwakke verkeersdeelnemer(voetganger of fietser) is betrokken? Dan gelden er andere regels dan hierboven benoemd. Bij een auto ongeluk waarbij er een zwakke deelnemer is betrokken, ontvangt de zwakke deelnemer 50% van zijn of haar schade, ongeacht of het zijn of haar fout is geweest. De overige 50% zal verdeeld worden, afhankelijk van de fouten van beide partijen.

Een ongeval met een motorvoertuig en een kind jonger dan 14 jaar

Kinderen worden extra beschermd door de wet ten opzichte van een volwassen zwakke verkeersdeelnemer. Op het moment dat een kind betrokken is geraakt in een auto ongeluk, moet de bestuurder van de motorvoertuig 100% van de schade vergoeden. De enige uitzondering die geldt is als het kind het auto ongeluk aantoonbaar opzettelijk heeft veroorzaakt, maar dit is bijna nooit het geval.

Een ongeval wegens gebrek aan de weg

Heeft u een ongeval gehad als gevolg van gebrek aan de weg? Dan is het ook mogelijk om de wegbeheerder aansprakelijk te stellen voor het auto ongeluk. De wegbeheerder, de overheid, is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de wegen en de weguitrustingen. Heeft u als gevolg van het gebrek aan de weg enige geestelijk of lichamelijk letsel opgelopen? Dan is het mogelijk om de schadevergoeding bij de wegbeheerder te verhalen. Het is wel van belang dat het gaat om een gebrek waarbij normaal rijgedrag letselschade kan toebrengen aan de bestuurder. 

Er zijn een enkele gevallen waarbij u geen schade vergoeding bij de wegbeheerder kan verhalen. Het gaat er in dit geval om dat de wegbeheerder niet verweten kan worden betreffende letselschade. De wegbeheerder kan niet aansprakelijk gesteld worden voor schade die door weersomstandigheden zijn voortgevloeid, bijvoorbeeld een glad wegdek. Daarnaast kan de wegbeheerder ook niet aansprakelijk worden gesteld voor gebreken waarbij de wegbeheerder nog geen kans heeft gehad om het te herstellen.

 

Een eenzijdig ongeval

Is er een ongeval ontstaan waarbij u het enige motorvoertuig bent? Dan kunt u hier geen schadevergoeding voor krijgen. Een eenzijdig ongeval kan zijn als u door onoplettendheid tegen een lantaarnpaal bent aangereden. U bent verplicht om dit ongeval aan te geven bij de politie. Doet u dit niet, dan bent u een verdachte van een misdrijf. Bent u een passagier die betrokken was bij zo een eenzijdig ongeval? Dan kunt u wel schadevergoeding claimen bij de (aansprakelijkheidsverzekering van) de bestuurder.

Schade claimen als inzittende

Bent u als passagier betrokken geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval en heeft u als gevolg hiervan schade opgelopen? Dan kunt u een  schadevergoeding claimen bij de (aansprakelijkheidsverzekering van) de bestuurder, zelfs als dit uw partner of een familielid is. Bent u als passagier slachtoffer van een aanrijding tussen 2 gemotoriseerde verkeersdeelnemer?  Ook dan is het mogelijk om een schadevergoeding te krijgen. Staat de aansprakelijkheid tussen de partijen nog niet vast? Zelfs dan hoeft u niet te wachten tot dit duidelijk is. U heeft de keuze om van de 2 betrokken bestuurders de aansprakelijkheidsverzekering aan te spreken om vergoeding te eisen. De specialisten van De Brouwer Advocaten staan u graag bij in dit proces.

Hoogte schadevergoeding

De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van verschillende factoren. Er wordt onder andere gekeken naar de lichamelijk letsel die u heeft opgelopen. Heeft u door het auto ongeluk blijvend letsel opgelopen? Dan weegt dit zwaarder mee in de hoogte van uw schadevergoeding. Daarnaast wordt er gekeken naar alle materiële en immateriële schade die u heeft opgelopen tijdens de botsing. Bent u betrokken geweest bij een ongeval waarbij een naasten is overleden? Dan heeft u recht op affectieschade.

Neem contact op

Het claimen van een schadevergoeding

Op het moment dat u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, is het mogelijk om schadevergoeding te eisen. Er zijn verschillende stappen die u moet volgen voordat u enige schadevergoeding kunt ontvangen. Het belangrijkste is dat er aangetoond kan worden dat de wederpartij schuldig is voor het auto ongeluk. Om schadevergoeding te verhalen is het raadzaam om de volgende handelingen te verrichten:

Ten eerste is het noodzakelijk om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen van het auto ongeluk. Dit kunnen foto’s van het ongeval en schade zijn, maar dit kunnen ook de gegevens zijn van getuigen. Het doel hiervan is om een getuigenverklaring te ontvangen. Daarnaast moet al het  beeldmateriaal een indruk geven van de opgelopen schade.

Ten tweede raden wij aan om zo snel mogelijk na de botsing naar de huisarts te gaan. Dit voor alle klachten die u heeft opgelopen, zelfs kleine klachten. Dit is niet alleen belangrijk om de schadevergoeding te claimen, maar ook voor uw eigen gezondheid. 

Als laatst is het van belang om een overzicht bij te houden van alle kosten die u moest maken door het auto ongeluk. Dit zijn onder andere medische kosten, vervoerskosten, reparaties enzovoort. Misgelopen inkomsten uit arbeid vallen hier ook onder. Om uw overzicht te valideren is het verstandig om alle facturen en bonnen te bewaren. Ook raden wij aan om een werkgeversverklaring mee te nemen als bewijsstuk.

 

Een letselschade advocaat inschakelen van De Brouwer Advocaten?

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog enige vragen? Of wilt u een letselschade advocaat inschakelen? Neem dan contact op met De Brouwer Advocaten. Wij helpen u om een bijpassende schadevergoeding te claimen. U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 010 423 00 19 of door te mailen naar info@debrouweradvocaten.nl. Daarnaast kunt u ook het contactformulier op de website invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wat klanten over ons zeggen

Vriendelijk, “to-the-point”, en fijn adviserend. Men mag zich zeer welkom voelen bij de heer de Boer. Whats-app contact is een aanvulling op uw service.

R. Boudar

21/09/2018

TOP advocaten bureau fijn om mee te werken.

I. Cinar

23/05/2019

De kordate manier van optreden van mevrouw Van Buuren. Snelle, resolute en adequate reacties richting de wederpartij.

D. de Haan

02/10/2019

De snelheid en zekerheid in de verwerking van het bestand. Ik vond het fantastisch. U hebt me over alles geïnformeerd en ik heb veel geleerd.

T. Bosman

19/06/2019

Prettig advocatenkantoor, heel vriendelijk, goed bereikbaar, snel antwoord op vragen, snelle responstijd.

V. da Silva

29/05/2019