Partneralimentatie

Wanneer u te maken krijgt met een scheiding zijn er praktische zaken die geregeld moeten worden maar ook financiële zaken die juist afgehandeld moeten worden. Eén van die zaken is partneralimentatie. Heeft u of uw (binnenkort) ex-partner na het afhandelen van de scheiding te weinig inkomen om van rond te komen? Dan is het in veel gevallen aan degene met het meeste inkomen om partneralimentatie te betalen. Komt u hier met elkaar niet uit of heeft u vragen over partneralimentatie, dan kunnen onze alimentatie advocaten u helpen. 

Maak een afspraak

Heeft u vragen of een arbeidsrecht advocaat nodig? Neem gerust contact met ons op.

  • De Brouwer Advocaten is een advocatenkantoor dat zich onderscheidt door het hoge niveau van dienstverlening en betrokkenheid bij haar cliënten, werknemers en de samenleving.
  • Wij bieden uitgebreide vakkennis en meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van arbeidsrecht, letselschade, personen- en familierecht.
  • Client heeft na een intake binnen 24 uur een concept processtuk in de mail.
  • Heldere tarieven en afgesproken prijzen, duidelijkheid over tarieven.

Partneralimentatie komt voort uit het feit dat echtgenoten en geregistreerde partners onderhoudsplichtig naar elkaar zijn. Dat wil zeggen dat u verplicht bent voor elkaar te zorgen, ook wanneer het gaat om financiële aspecten. Na het beëindigen van de relatie blijft de onderhoudsplicht voor uw ex-partner bestaan. Wanneer u precies recht heeft op alimentatie van uw partner? Dat is wanneer u getrouwd of geregistreerd partner bent geweest en wanneer uw ex-partner meer inkomen heeft.

De hoogte van partneralimentatie

Over de hoogte van partneralimentatie moet u afspraken maken met uw ex-partner. Dit kan uiteraard gebeuren in goed overleg met elkaar. Mocht u nu in een situatie zijn gekomen met uw ex-partner waarbij goed overleg niet meer mogelijk is maar waarbij u nog wel contact met elkaar heeft, dan kunt u overwegen om een mediator in te schakelen. Is het contact niet meer goed of kunt u het niet eens worden over de hoogte van het bedrag, dan is het goed om een advocaat in te schakelen en kunt u contact met ons opnemen. De Brouwer Advocaten heeft jarenlang ervaring en kan u ook ondersteunen met zaken rond een echtscheiding en alimentatie.

Waarbij ondersteunen wij?

Wanneer het gaat om partneralimentatie, zullen onze advocaten financiële informatie van u en uw ex opvragen. Dit zullen zij rechtstreeks bij beide partijen doen. Met deze stukken zijn onze specialisten in staat om een alimentatieberekening te maken. Wanneer beide partijen een advocaat in de hand nemen zal het in veel gevallen zo zijn dat de tegenpartij met een zogenaamde tegenberekening komen. De advocaten van beide partijen zullen hierna in overleg met elkaar gaan en zullen kijken of er overeenstemming kan komen. Lukt het niet om er samen uit te komen? Dan is de volgende stap om naar de rechter te gaan. Hier zullen beide advocaten alle nodige stukken indienen en zorgdragen voor een uitleg aan de rechter. Uiteindelijk is het dan aan de rechter om de hoogte van het alimentatiebedrag vast te stellen.

Veelgestelde vragen over partneralimentatie

Een scheiding is in veel gevallen een emotionele aangelegenheid. Er moet veel geregeld worden en er zijn vaak veel vragen rond onderwerpen waar u nog nooit eerder mee te maken heeft gehad. Dit is niet anders wanneer het gaat om partneralimentatie. Vragen die veel voorkomen zijn onder andere:

Is de partneralimentatie ieder jaar hetzelfde of verandert deze?

Nee, dat is niet zo. Ieder jaar gaat op 1 januari de partneralimentatie omhoog. Hiervoor stelt de Minister van Justitie en Veiligheid een indexeringspercentage vast. De ex-partner moet dan ook per 1 januari de alimentatie met dit percentage verhogen. Van deze indexering is af te wijken, wanneer de rechter bijvoorbeeld anders heeft bepaald of wanneer u dit samen met uw ex-partner in een overeenkomst heeft vastgelegd. Er kan tevens een andere vorm van indexering worden overeengekomen worden. Bijvoorbeeld een procentuele stijging van de alimentatie die gelijk ligt met de stijging van het salaris van de ex-partner.

 

Is de partneralimentatie aftrekbaar?

Wanneer u alimentatie ontvangt van uw ex-partner, dan moet u deze opgeven als inkomen bij uw aangifte inkomstenbelasting. Bent u degene die de alimentatie moet betalen? Dan is het mogelijk om deze in uw aangifte inkomstenbelasting af te trekken. De tarieven voor aftrek van de alimentatie zijn op te vragen bij de belastingdienst. Belangrijk om op te merken hierbij is het feit dat de tarieven vanaf 2020 jaarlijks verlaagd gaan worden. Wanneer u binnenkort gaat scheiden is het van belang om hier rekening mee te houden. U zult komende jaren minder geld terug kunnen vragen van de belasting. Het is daarom zinvol om bij de rechter te vragen of het bedrag van de partneralimentatie mag veranderen. Uiteraard kunnen wij u hierbij adviseren en ondersteunen.

 

Wat is de duur van de regeling?

Zoals we al eerder schreven zijn in 2020 de tarieven voor belastingaftrek van partneralimentatie veranderd. Ook de regels voor de duur van de alimentatie zijn aangepast. Wanneer u een echtscheidingsprocedure start na 1 januari 2020 heeft u recht op partneralimentatie of moet u alimentatie betalen voor de helft van het aantal jaren dat het huwelijk duurde tot een maximum van 5 jaar. Duurde het huwelijk bijvoorbeeld 3 jaar, dan heeft u recht op 1,5 jaar partneralimentatie of moet u 1,5 jaar alimentatie betalen. Op deze regeling zijn extra regels van toepassing:

  • Wanneer u samen kinderen heeft, dan stopt de alimentatie niet eerder dan wanneer het jongste kind 12 jaar wordt. Is ten tijde van de scheiding het jongste kind 5 jaar oud, dan heeft u recht op 8 jaar partneralimentatie of moet u 8 jaar alimentatie betalen.
  • Bent u meer dan 15 jaar getrouwd geweest met elkaar en bent u maximaal 10 jaar jonger dan de AOW- gerechtigde leeftijd? Dan duurt de alimentatie periode tot uw AOW-gerechtigde leeftijd. Bent u meer dan 10 jaar jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd en geboren op of voor 1 januari 1970? Dan heeft u maximaal recht op 10 jaar partneralimentatie of moet u maximaal 10 jaar alimentatie betalen.

Zijn er verschillende situaties in jullie echtscheiding van toepassing? Dan geldt de langste termijn mogelijk.

Zoals u kunt lezen zijn er veel zaken die komen kijken bij het regelen van een echtscheiding en het vaststellen van de hoogte voor partneralimentatie. De Brouwer Advocaten kan u in een dergelijke situatie bijstaan, samen met ons team van advocaten, juristen en juridisch medewerkers zullen wij ons inzetten om uw zaak zo goed mogelijk af te handelen.

 

Contact en kosten

Wanneer u ons inschakelt voor juridische bijstand in een procedure rond partneralimentatie, kunt u kiezen voor een vaste prijsafspraak of voor een vast uurtarief. Bij een eenzijdig echtscheidingsverzoek kunnen wij een offerte op maat maken. Wilt u na het lezen van deze informatie meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer: 010 – 423 00 19

 

Wat klanten over ons zeggen:

Vriendelijk, “to-the-point”, en fijn adviserend. Men mag zich zeer welkom voelen bij de heer de Boer. Whats-app contact is een aanvulling op uw service.

R. Boudar

21/09/2018

TOP advocaten bureau fijn om mee te werken.

I. Cinar

23/05/2019

De kordate manier van optreden van mevrouw Van Buuren. Snelle, resolute en adequate reacties richting de wederpartij.

D. de Haan

02/10/2019

De snelheid en zekerheid in de verwerking van het bestand. Ik vond het fantastisch. U hebt me over alles geïnformeerd en ik heb veel geleerd.

T. Bosman

19/06/2019

Prettig advocatenkantoor, heel vriendelijk, goed bereikbaar, snel antwoord op vragen, snelle responstijd.

V. da Silva

29/05/2019