Ingebrekestelling

Wanneer iemand zich niet aan de gemaakte afspraken uit een overeenkomst houdt, kunt u hem of haar in gebreke stellen om de overeenkomst te kunnen ontbinden. Dit wil zeggen dat u deze persoon door middel van een schriftelijke aanmaning aanspreekt op zijn gedrag. Daarnaast geeft u deze persoon de kans om binnen een redelijk termijn alsnog zijn verplichtingen na te komen. Wordt er niet gereageerd op uw verzoek? Of komt deze persoon de gemaakte afspraken alsnog niet na? Dan helpt De Brouwer Advocaten u graag verder om alsnog uw gelijk te halen. Dankzij onze jarenlange ervaring met het ondernemingsrecht en verbintenissenrecht. Hierdoor beschikken wij over de juiste kennis om u verder te helpen.

Maak een afspraak

Heeft u vragen of een advocaat nodig? Neem gerust contact met ons op.

  • De Brouwer Advocaten is een advocatenkantoor dat zich onderscheidt door het hoge niveau van dienstverlening en betrokkenheid bij haar cliënten, werknemers en de samenleving.
  • Wij bieden uitgebreide vakkennis en meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van arbeidsrecht, letselschade, personen- en familierecht.
  • Cliënt heeft na een intake binnen 24 uur een concept processtuk in de mail.
  • Heldere tarieven en afgesproken prijzen, duidelijkheid over tarieven.

Ingebrekestelling in de volgende situaties

Het is in verschillende situaties mogelijk om iemand in gebreke te stellen. Een aantal veel voorkomende situaties zijn openstaande facturen, het niet tijdig betalen van de huur of het leveren van ondeugdelijk werk. Daarnaast kunt u ook iemand in gebreke stellen na het niet nakomen van een levering of het leveren van een ondeugdelijk product. Tevens kunt u ook bij verborgen gebreken de tegenpartij een schriftelijke aanmaning sturen en in gebreke stellen. Twijfelt u of het in uw situatie mogelijk is iemand in gebreke te stellen? Ons team van De Brouwer Advocaten haalt deze twijfel graag bij weg. Wij hebben de juiste expertise in huis om u te voorzien van een juist antwoord. 

 

Een schriftelijke aanmaning opstellen

Wanneer u heeft geconstateerd dat de andere partij zich niet houdt aan de gemaakte afspraken in een overeenkomst, kunt u in samenwerking met De Brouwer Advocaten de schriftelijke aanmaning opstellen. Het is hierbij belangrijk dat deze aan een aantal specifieke eisen voldoet, er dient namelijk: 

  • Duidelijk te worden beschreven aan welke verplichting(en) niet is voldaan;
  • Te worden geëist dat de afspraken alsnog worden nagekomen of dat het gebrekkige werk wordt hersteld of vervangen;
  • Een redelijk termijn benoemd te worden waarin de andere partij alsnog de afspraken na kan komen.

Wilt u bij het opstellen van de ingebrekestelling graag juridische bijstand ontvangen? De Brouwer Advocaten staat u graag bij tijdens dit proces. Neem vrijblijvend contact met ons op en wij voorzien u graag van het juiste advies. 

 

Wat is een redelijk termijn?

Een van de zojuist genoemde eisen bij het opstellen van een schriftelijke aanmaning is dat er een redelijk termijn benoemd moet worden waarin de andere partij alsnog de kans krijgt om de afspraken na te komen. De definitie van een redelijk termijn hangt af van verschillende factoren en wordt bepaald door de situatie. Een termijn van 14 dagen kan redelijk zijn wanneer het gaat om het nakomen van een betalingsverplichting. Gaat het om het herstellen van een groot gebrek aan bijvoorbeeld een bouwwerk? Dan is een termijn van 14 dagen niet redelijk te noemen. Vindt u het lastig om in te schatten welk termijn in uw situatie redelijk is? Ons team van specialisten helpt u hier graag bij. De Brouwer Advocaat staat u graag bij om zo snel mogelijk tot een passende oplossing te komen.

Hoe zit het met verzuim?

Verzuim situatie waarin een schuldenaar in gebreke blijft om aan zijn verplichtingen uit een overeenkomst te kunnen voldoen noemt met verzuim. Dit treedt pas in werking wanneer de schuldenaar door de schuldeiser schriftelijk is verzocht om alsnog aan de gestelde verplichtingen te voldoen binnen een redelijk termijn. Komt de tegenpartij na deze termijn nog steeds de gemaakte afspraken niet na? Dan blijft de schuldenaar in gebreke en is er sprake van verzuim. 

Een andere manier waarbij de schuldenaar in verzuim kan treden, is wanneer hij of zij op voorbaat al meedeelt niet te zullen presteren. Daarnaast kunnen beide partijen ook overeenkomen dat verzuim intreedt op het moment dat de betalingstermijn wordt overschreden. Op het moment dat de schuldenaar in verzuim is, heeft de schuldeiser recht op schadevergoeding en ontbinding van de overeenkomst. 

Is ingebrekestelling altijd vereist?

Een ingebrekestelling is niet altijd vereist om uiteindelijk een schadeclaim bij de andere partij te kunnen neerleggen. Is er sprake van schade door een onrechtmatige daad? Of is het blijvend onmogelijk om de overeenkomst zoals afgesproken na te komen? Dan hoeft ingebrekestelling niet altijd vereist te zijn. 

Twijfelt u of ingebrekestelling in uw situatie vereist is? De Brouwer Advocaten verdiept zich hier graag in om u te kunnen helpen met passend advies. Zo weet u zeker waar u aan toe bent en kunt u zo snel mogelijk op zoek gaan naar een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden. Zo heeft u zo snel mogelijk duidelijkheid of u in uw situatie wel of niet iemand in gebreke dient te stellen. 

Bent u in gebreke gesteld?

Bent u in dit geval de schuldenaar? En heeft u zich volgens de andere partij niet gehouden aan de afspraken uit de overeenkomst? Dan heeft de schuldeiser u in gebreke gesteld. Ook wanneer u zelf in gebreke bent gesteld helpen wij u graag met het vinden van een passende oplossing. Zowel voor de schuldenaar als de schuldeiser is het van belang om zo snel mogelijk een overeenstemming te bereiken. De Brouwer Advocaten vertelt u graag wat uw rechten en plichten zijn in een dergelijke situatie. Zo weet u zeker dat het proces waarbij u in gebreke bent gesteld zo spoedig mogelijk verloopt. 

 

De Brouwer Advocaten helpt u verder

Het team van De Brouwer Advocaten heeft jarenlange ervaring met het verbintenissenrecht en het ondernemingsrecht. Hierdoor weten onze specialisten precies hoe zij u het beste kunnen helpen. Bent u benieuwd wat onze advocaten voor u kunnen betekenen? Of wilt u graag gebruik maken van de expertise van ons team in de vorm van bijvoorbeeld een letselschade advocaat of arbeidsrecht advocaat? Wij komen graag met u in gesprek om de situatie te bespreken. 

Neem vrijblijvend contact met ons op. Ons kantoor is op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. Voor juridische bijstand of advies op maat kunt u ons telefonisch bereiken via 010 423 00 19. Daarnaast kunt u een bericht achterlaten via ons contactformulier of mailen naar: info@debrouweradvocaten.nl.

Wat klanten over ons zeggen:

Vriendelijk, “to-the-point”, en fijn adviserend. Men mag zich zeer welkom voelen bij de heer de Boer. Whats-app contact is een aanvulling op uw service.

R. Boudar

21/09/2018

TOP advocaten bureau fijn om mee te werken.

I. Cinar

23/05/2019

De kordate manier van optreden van mevrouw Van Buuren. Snelle, resolute en adequate reacties richting de wederpartij.

D. de Haan

02/10/2019

De snelheid en zekerheid in de verwerking van het bestand. Ik vond het fantastisch. U hebt me over alles geïnformeerd en ik heb veel geleerd.

T. Bosman

19/06/2019

Prettig advocatenkantoor, heel vriendelijk, goed bereikbaar, snel antwoord op vragen, snelle responstijd.

V. da Silva

29/05/2019