Boedelverdeling

Waar moet aan gedacht worden als het gaat om boedelverdeling? Bij een echtscheiding moeten alle bezittingen van beide partijen verdeeld worden. Het gaat hier om de alledaagse spullen zoals meubels, gebruiksvoorwerpen, eventuele auto’s maar ook om vermogen en schulden. Wanneer er wordt gesproken over inboedel, dan gaat het om zaken als stoelen, tafels, gordijnen en alles wat zich in huis kan bevinden. Boedelverdeling is dus een breder begrip en gaat het om alle bezittingen. Hierbij is het verstandig om de juiste hulp in te schakelen, De Brouwer Advocaten kan u hierin ondersteunen en voorzien van passend juridisch advies.

Maak een afspraak

Heeft u vragen of een advocaat nodig? Neem gerust contact met ons op.

  • De Brouwer Advocaten is een advocatenkantoor dat zich onderscheidt door het hoge niveau van dienstverlening en betrokkenheid bij haar cliënten, werknemers en de samenleving.
  • Wij bieden uitgebreide vakkennis en meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van arbeidsrecht, letselschade, personen- en familierecht.
  • Client heeft na een intake binnen 24 uur een concept processtuk in de mail.
  • Heldere tarieven en afgesproken prijzen, duidelijkheid over tarieven.

 

Wanneer u getrouwd bent, zijn er door de jaren heen spullen verzameld en heeft u samen met uw partner het nodige aangeschaft. Daarnaast heeft u misschien wel samen spaargeld opgebouwd. Komt er een moment dat u uit elkaar gaat en wilt scheiden, dan moeten de bezittingen verdeeld gaan worden. Maar wat bedoelen we precies met bezittingen en hoe gaat het in zijn werk met een gekochte woning? Heeft u geen eigen woning maar een huurhuis, wat zijn hier dan de zaken die geregeld moeten worden. Kortom, wat komt er kijken bij een boedelverdeling?

Wat moet er precies verdeeld worden?

Een eerste stap is het beoordelen van de situatie. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd of is er sprake van huwelijkse voorwaarden? Bij gemeenschap van goederen zijn alle eigendommen van jullie samen en zullen de bezittingen dus eerlijk verdeeld moeten worden. Wanneer er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, dan is de verdeling eigenlijk al vastgesteld ten tijde van het huwelijk. Deze voorwaarden zullen bij scheiding in acht genomen moeten worden. Sinds 2018 is een huwelijk automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit wil zeggen dat de bezittingen die zijn opgebouwd voor het huwelijk van u blijven. Alles wat na het huwelijk samen met uw partner is opgebouwd moet worden verdeeld, behalve erfenissen en schenkingen. Naast de fysieke spullen moet bij de verdeling ook rekening worden gehouden met opgebouwd vermogen en verzekeringen.

De volgende stap is het inventariseren van alle eigendommen. Voor het maken van een goede verdeling is verstandig om een uitgebreide inventarisatie te maken van de goederen die verdeeld moeten worden. Denk hierbij aan alles wat waarde heeft, meubels, servies, elektronica, computers en een auto. Kleding, sieraden en eventuele erfenissen zijn niet automatisch gemeenschappelijk eigendom en behoren dan ook toe aan de partner die hiervan eigenaar is.

Na de inventarisatie is het goed om de waarde van de verschillende zaken te bepalen. Zo kunt u tot een eerlijke verdeling komen. Eventueel kan een taxateur hierin uitkomst bieden om zo de reële waarde voor de verschillende bezittingen vast te stellen.

Als laatste vindt dan de daadwerkelijke verdeling plaats. Het is goed mogelijk om alles onderling op waarde te verdelen en in goed overleg. Van belang hierin is een verdeling die zowel voor u als uw ex-partner redelijk is. Komt u er samen niet uit, dan kan een mediator of uiteindelijk juridische hulp nodig zijn. De Brouwer Advocaten kan u hierin ondersteunen, neem vrijblijvend contact met ons op.

Wat is een ouderlijke boedelverdeling?

De ouderlijke boedelverdeling staat ook wel bekend als het langstlevende testament. In veel oude testamenten komt een ouderlijke boedelverdeling voor. Hierbij krijgt de langstlevende partner automatisch alle bezittingen en schulden van de overledene. Deze vorm van boedelverdeling was tot 2003 mogelijk. Vanaf 2003 mag een notaris geen langstlevende testament meer opmaken, hiervoor is er een wettelijk alternatief in de plaats gekomen, de wettelijke verdeling.

Toch zijn er nog altijd veel ouderlijke boedelverdelingen opgesteld voor 2003, deze zijn nog altijd rechtsgeldig. Daarom is het oude erfrecht nog altijd van belang. Het kan bij een ouderlijke boedelverdeling helaas voorkomen dat er een geschil ontstaat. Zo kan een van de kinderen worden overgeslagen of komt de langstlevende partner zijn of haar verplichtingen niet na. Wat ook kan voorkomen is dat de langstlevende niet mee wil werken aan de vaststelling van de vorderingen van de kinderen. Wanneer er geschillen ontstaan bij een ouderlijke boedelverdeling is het verstandig om juridische hulp in te schakelen, hiervoor kunt u contact met ons opnemen. Onze advocaten hebben expertise wanneer het gaat om erfrecht en hebben jarenlange ervaring.

 

Contact

Meer weten over boedelverdeling? Of heeft u na het lezen van deze informatie vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer: 010 – 423 00 19 of laat een bericht achter via ons contactformulier. Ons kantoor is op werkdagen bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. U kunt ons ook mailen via info@debrouweradvocaten.nl.

Wat klanten over ons zeggen:

Vriendelijk, “to-the-point”, en fijn adviserend. Men mag zich zeer welkom voelen bij de heer de Boer. Whats-app contact is een aanvulling op uw service.

R. Boudar

21/09/2018

TOP advocaten bureau fijn om mee te werken.

I. Cinar

23/05/2019

De kordate manier van optreden van mevrouw Van Buuren. Snelle, resolute en adequate reacties richting de wederpartij.

D. de Haan

02/10/2019

De snelheid en zekerheid in de verwerking van het bestand. Ik vond het fantastisch. U hebt me over alles geïnformeerd en ik heb veel geleerd.

T. Bosman

19/06/2019

Prettig advocatenkantoor, heel vriendelijk, goed bereikbaar, snel antwoord op vragen, snelle responstijd.

V. da Silva

29/05/2019